Κανονισμός Λειτουργίας (ΚΕΣΥ)
Κανονισμός Λειτουργίας Κέντρων Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ), Καθηκοντα και Αρμοδιότητες Προσωπικού
(Απόσπασμα από ΦΕΚ 5614/2018)
Αριθμ. 211076/ΓΔ4
Ενιαίος Κανονισμός λειτουργίας των Κέντρων Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) και ειδικότερα καθήκοντα και αρμοδιότητες του προσωπικού τους.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α) της παρ. 3 του άρθρου 8 και των περιπτ. α΄ και γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 18 του ν. 4547/2018 «Αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» (Α΄ 102),
β) του π.δ. 18/2018 «Οργανισμός του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων» (Α΄ 31) και γ) του άρθρου 90 του κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα (π.δ. 63/2005, Α’ 98).
2. Το π.δ. 70/2015 «Ανασύσταση […] και μετονομασία του […] του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων σε Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, […]»(Α΄ 114).
3. Το π.δ. 125/2016 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α΄ 210).
4. Το π.δ. 22/2018 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτή Υπουργού και Υφυπουργών» (Α΄ 37).
5. Την αριθμ. 52935/Υ1/30-3-2018 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στην Υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Μερόπη Τζούφη» (Β΄ 1227), όπως τροποποιήθηκε με την αριθμ.Y1/158719/24-9-2018 όμοια απόφαση (Β΄ 4222).
6. Το γεγονός ότι από την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη εις βάρος του τακτικού προϋπολογισμού του ΥΠ.Π.Ε.Θ. για τις δαπάνες που καλύπτονται από αυτόν, σύμφωνα με την με αριθμ. Φ.1/Γ/528/210381/Β1/5-12-2018 εισήγηση του άρθρου 24 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 10 παρ. 6 του ν. 4337/2015 (Α’ 129), της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αποφασίζουμε:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
Ενιαίος Κανονισμός λειτουργίας Κ.Ε.Σ.Υ.
Άρθρο 1
Αποστολή
1. Τα Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) λειτουργούν στις έδρες των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, όπως ορίζεται στο άρθρο 6 του ν. 4547/2018 και αποτελούν οργανικές μονάδες των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.
2. Αποστολή των Κ.Ε.Σ.Υ., σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του ν. 4547/2018 είναι η υποστήριξη των σχολικών μονάδων και των Εργαστηριακών Κέντρων (Ε.Κ.) της περιοχής αρμοδιότητάς τους για τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων ανεξαιρέτως των μαθητών στην εκπαίδευση και την προάσπιση της αρμονικής ψυχοκοινωνικής τους ανάπτυξης και προόδου. Όπου στις διατάξεις της παρούσας απόφασης γίνεται αναφορά σε σχολικές μονάδες, νοούνται και τα Ε.Κ.
3. Για την εκπλήρωση της αποστολής τους, τα Κ.Ε.Σ.Υ. δραστηριοποιούνται στους τομείς της διερεύνησης εκπαιδευτικών και ψυχοκοινωνικών αναγκών, της διενέργειας αξιολογήσεων, του σχεδιασμού και της υλοποίησης εκπαιδευτικών και ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων, καθώς και δράσεων επαγγελματικού προσανατολισμού, της υποστήριξης του συνολικού έργου των σχολικών μονάδων, της διενέργειας ενημερώσεων και επιμορφώσεων και της ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου.
4. Όλες οι πράξεις, ενέργειες και εισηγήσεις των Κ.Ε.Σ.Υ. έχουν εκπαιδευτικό προσανατολισμό και αποσκοπούν στην πολυδιάστατη υποστήριξη του έργου των σχολικών μονάδων και του συνόλου του μαθητικού πληθυσμού της περιοχής ευθύνης τους.
5. Οι αρμοδιότητες και οι βασικοί άξονες λειτουργίας των Κ.Ε.Σ.Υ. ορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του ν. 4547/2018 και αφορούν τα επίπεδα:
- της διερεύνησης και αξιολόγησης εκπαιδευτικών και ψυχοκοινωνικών αναγκών,
- των στοχευμένων εκπαιδευτικών και ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων και δράσεων επαγγελματικού προσανατολισμού,
- της υποστήριξης του συνολικού έργου των σχολικών μονάδων,
- της ενημέρωσης και επιμόρφωσης της σχολικής κοινότητας και
- της ευαισθητοποίησης του κοινωνικού συνόλου.
Άρθρο 2
Οργάνωση-Λειτουργία
1. Τα Κ.Ε.Σ.Υ., λειτουργούν από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και τη 20η Ιουλίου εκάστου έτους, κατά τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας επί οκτώ (8) ώρες ημερησίως, από ώρες 08:00 έως 16:00.
Το ωράριο των εκπαιδευτικών και του Ε.Ε.Π. του Κ.Ε.Σ.Υ. ορίζεται στις έξι (6) ώρες ημερησίως και τριάντα (30) ώρες εβδομαδιαίως και του διοικητικού προσωπικού στις οκτώ (8) ώρες ημερησίως και σαράντα (40) ώρες εβδομαδιαίως. Το ωράριο λειτουργίας του Κ.Ε.Σ.Υ. μπορεί να παρατείνεται έως τις 19:00 για μία ή περισσότερες ημέρες της εβδομάδας με απόφαση του συλλόγου εκπαιδευτικού προσωπικού, εφόσον υπάρχει αναγκαιότητα και οι συνθήκες του χώρου και της διαθεσιμότητας του προσωπικού για επαρκή κάλυψη όλων των ωρών το επιτρέπουν. Κατά τις ημέρες απογευματινής λειτουργίας των Κ.Ε.Σ.Υ. ορίζεται, με απόφαση του συλλόγου εκπαιδευτικού προσωπικού, τα μέλη του εκπαιδευτικού ή ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού, που προσφέρει υπηρεσία, τηρώντας σε κάθε περίπτωση, ημερησίως, το 6ωρο ωράριό του.
Τα Κ.Ε.Σ.Υ. δεν λειτουργούν από την 24η Δεκεμβρίου μέχρι και την 1η Ιανουαρίου και από Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και την Τρίτη της Διακαινησίμου εκάστου έτους.
2. Το προσωπικό του Κ.Ε.Σ.Υ. αποτελείται από τον/την Προϊστάμενο και τα λοιπά μέλη του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού και τον/τη διοικητικό/ή υπάλληλο.
Οι θέσεις ανά κλάδο εκπαιδευτικών και Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) εκάστου Κ.Ε.Σ.Υ. ορίζονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην 129064/ΓΔ5/27-7-2018 απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Β΄ 3233) και οι φάκελοι υπηρεσιακών μεταβολών του ανωτέρω προσωπικού, καθώς και του διοικητικού προσωπικού, τηρούνται στο Τμήμα Προσωπικού της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.
3. Τα μέλη του προσωπικού του Κ.Ε.Σ.Υ. ασκούν τα καθήκοντά τους, κατά περίπτωση, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, κατάλληλο για την τήρηση του απορρήτου, εντός των δομών του Κ.Ε.Σ.Υ. ή εντός της σχολικής μονάδας, ανάλογα με το είδος της παρέμβασης που υλοποιείται. 4. Οι άδειες του προσωπικού δεν προγραμματίζονται κατά τη διάρκεια λειτουργίας των Κ.Ε.Σ.Υ., εκτός αυτών για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους, τη χορήγηση των οποίων κρίνει και εισηγείται ο προϊστάμενος του Κ.Ε.Σ.Υ. και αποφασίζει ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης.
5. Κάθε Κ.Ε.Σ.Υ. φέρει σφραγίδα με την ονομασία του.
Άρθρο 3
Διερεύνηση αναγκών
1. H διερεύνηση ατομικών ή και ομαδικών εκπαιδευτικών και ψυχοκοινωνικών αναγκών σύμφωνα με την περίπτ.α΄ της παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 4547/2018 περιλαμβάνει κατά περίπτωση:
- τη διαδικασία καταγραφής αναγκών περαιτέρω αξιολόγησης, σύμφωνα με την παρ. 3,
- τη διαδικασία εκπαιδευτικής και ψυχοκοινωνικής αξιολόγησης και έκδοσης έκθεσης αξιολόγησης/γνωμάτευσης σε ατομικό επίπεδο, σύμφωνα με την παρ. 4,
- τη σύνταξη αξιολογικών εκθέσεων, όπως έκθεση κοινωνικού ιστορικού, εκπαιδευτική και ψυχολογική αξιολόγηση και λοιπές αξιολογήσεις αρμοδιότητας άλλων μελών του Ε.Ε.Π.,
- τη διαδικασία κατάρτισης εισηγήσεων, όπου προβλέπεται εισηγητική αρμοδιότητα των Κ.Ε.Σ.Υ.,
- την τήρηση αρχείου ατομικών φακέλων των αξιολογούμενων μαθητών/τριών,
- τη διερεύνηση αιτημάτων ψυχοκοινωνικής στήριξης και επαγγελματικού προσανατολισμού, σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο.
2. Για τη διερεύνηση εκπαιδευτικών και ψυχοκοινωνικών αναγκών τα Κ.Ε.Σ.Υ. σε συνεργασία με τα Περιφερειακά Κέντρα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.), τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τις Επιτροπές Διεπιστημονικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης (Ε.Δ.Ε.Α.Υ.) του άρθρου 10 του ν. 4547/2018, τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Σ.Μ.Ε.Α.Ε.) και τις σχολικές μονάδες γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, προγραμματίζουν και διεξάγουν δράσεις διερεύνησης των εκπαιδευτικών και ψυχοκοινωνικών αναγκών στο σύνολο του μαθητικού πληθυσμού της περιφέρειάς τους.
Σκοπός αυτών των δράσεων είναι ο εντοπισμός:
- πιθανών ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών ή ψυχοκοινωνικών δυσκολιών στους/στις μαθητές/τριες, έγκαιρη αξιολόγησή τους και παρέμβαση και
- ο εντοπισμός πιθανών δομικών φραγμών στη μάθηση εντός της σχολικής κοινότητας για όλους τους/τις μαθητές/τριες.
3. Κατά τη διαδικασία διερεύνησης αναγκών, οι μαθητές/τριες για τους οποίους προκύπτουν ενδείξεις ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες μάθησης, οι οποίες εμπίπτουν στις κατηγορίες των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών ή άλλες δυσκολίες ψυχοκοινωνικού τύπου καταγράφονται και σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς τους και ύστερα από υποβολή σχετικού αιτήματος των γονέων ή κηδεμόνων αξιολογούνται περαιτέρω από τα Κ.Ε.Σ.Υ., αν κρίνεται σκόπιμο, ύστερα από την εφαρμογή βραχυχρόνιου προγράμματος υποστήριξης.
4. Τα Κ.Ε.Σ.Υ. διενεργούν ατομικές αξιολογήσεις και εκδίδουν αξιολογικές εκθέσεις – γνωματεύσεις σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του ν.του άρθρου 11 του ν. 4547/2018.
5. Για την περίπτωση εισήγησης για αξιολόγηση του/της μαθητή/τριας από τη σχολική μονάδα κατατίθενται στο Κ.Ε.Σ.Υ.:
- αίτηση των γονέων ή, η οποία κατατίθεται από τους ίδιους και
- αντίγραφα πρακτικών παιδαγωγικών συνεδριάσεων του Συλλόγου Διδασκόντων τα οποία περιλαμβάνουν όλες τις υποστηρικτικές παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν από τη σχολική μονάδα του/της μαθητή/τριας, τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων αυτών,
καθώς και το βραχυχρόνιο πρόγραμμα παρέμβασης, το οποίο έχει συνταχθεί και υλοποιηθεί από την Ε.Δ.Ε.Α.Υ. ή την ομάδα εκπαιδευτικής υποστήριξης μαθητών/τριών της παραγράφου 2 του άρθρου 11 του ν. 4547/2018, τα οποία διαβιβάζονται από τη σχολική μονάδα στο Κ.Ε.Σ.Υ.
Για την περίπτωση υποβολής αιτήματος αξιολόγησης, εκ μέρους των γονέων ή κηδεμόνων, το Κ.Ε.Σ.Υ. ζητεί από τη σχολική μονάδα αντίγραφο πρακτικού της συνεδρίας του Συλλόγου Διδασκόντων, το οποίο περιλαμβάνει περιγραφική παιδαγωγική έκθεση σχετική με τη μαθησιακή επίδοση και συμπεριφορά του μαθητή/τριας, την οποία εισηγείται ο/η υπεύθυνος/η εκπαιδευτικός του τμήματος, ή/και του Τμήματος Ένταξης και των μελών της Ε.Δ.Ε.Α.Υ. ή την ομάδα εκπαιδευτικής υποστήριξης μαθητών/τριών, πιθανές άλλες παρατηρήσεις από το σύνολο των μελών του Συλλόγου Διδασκόντων καθώς και τα εκπαιδευτικά μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των δυσκολιών του μαθητή/τριας και τα αποτελέσματα της εφαρμογής αυτών.
6. Η διασύνδεση των Κ.Ε.Σ.Υ. με τις σχολικές μονάδες υλοποιείται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις περιπτ.α και β της παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 4547/2018.
7. Τα Κ.Ε.Σ.Υ. υποστηρίζουν τις σχολικές μονάδες για τη σύνταξη και την υλοποίηση των βραχυχρόνιων προγραμμάτων παρέμβασης, την εξειδίκευση των βασικών αξόνων των Εξατομικευμένων Προγραμμάτων Εκπαίδευσης (Ε.Π.Ε.) των μαθητών/τριών καθώς και την υποστήριξη και την παρακολούθηση της εκπαιδευτικής και ψυχοκοινωνικής πορείας των μαθητών/τριών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 11 του ν. 4547/2018 (Α΄ 102).
8. Τα Κ.Ε.Σ.Υ. υποστηρίζουν τις σχολικές μονάδες και σε άλλα θέματα, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 11
του ν. 4547/2018, τα οποία εμπίπτουν στις αρμοδιότητές τους, όπως ορίζονται στο άρθρο 7 του ν. 4547/2018, ύστερα από τη διατύπωση σχετικών αιτημάτων εκ μέρους των σχολικών μονάδων. Οι σχετικές παρεμβάσεις υποστήριξης δύνανται να αφορούν ζητήματα:
α) ενημέρωσης επί συγκεκριμένων θεμάτων, μετά τη διαπίστωση της ανάγκης συμβουλευτικής υποστήριξης των εκπαιδευτικών,
β) πρόληψης, μετά τη διαπίστωση ενδείξεων απαρχής καταστάσεων που χρήζουν παρέμβασης και γ) επανόρθωσης, εφόσον υπάρχουν ήδη διαπιστωμένα προβλήματα ή δυσλειτουργίες στη σχολική κοινότητα που χρήζουν αντιμετώπισης.
Άρθρο 4
Διαδικασία ατομικής αξιολόγησης
1. Η ατομική αξιολόγηση αφορά στην αξιολόγηση των μαθητών/τριών που ενδέχεται να εμφανίζουν αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή μαθητών/τριών που αντιμετωπίζουν άλλες ψυχοκοινωνικού τύπου δυσκολίες σε ατομικό επίπεδο, με σκοπό την εξατομικευμένη υποστήριξη και διενεργείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 5 του ν. 3699/2018 (Α΄ 199). Ειδικότερα:
α) Για την καθορισμό της αξιολογικής διαδικασίας, ο προϊστάμενος του Κ.Ε.Σ.Υ. κοινοποιεί, σε τακτική ή έκτακτη συνεδρίαση του συλλόγου εκπαιδευτικού προσωπικού, τις προς διεκπεραίωση αιτήσεις αξιολόγησης μαθητών/τριών και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού αποφασίζει τη συγκρότηση της διεπιστημονικής ομάδας της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 3699/2008 για κάθε περίπτωση.
β) Προγραμματίζεται ο χρόνος συνάντησης μελών της διεπιστημονικής ομάδας καταρχήν με τους γονείς ή κηδεμόνες του μαθητή/τριας και εφόσον κρίνεται απαραίτητη η ατομική αξιολόγηση, με τον ίδιο το μαθητή/τριας.
2. Ύστερα από τις συναντήσεις των μελών της διεπιστημονικής ομάδας με τους γονείς ή κηδεμόνες, τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας που συμμετείχαν στην αξιολόγηση του μαθητή/τριας, συνεδριάζουν για να συντάξουν τη έκθεση αξιολόγησης-γνωμάτευσης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 5 του ν. 3699/2008 (Α΄ 199).
3. Κατά τη συνεδρίαση της διεπιστημονικής ομάδας κάθε μέλος, μετά από σχετική ανταλλαγή απόψεων καταθέτει γραπτά τα δεδομένα των παρατηρήσεων και των αξιολογήσεών του καθώς και την εισήγησή του για τους άξονες του Ε.Π.Ε. και οποιαδήποτε διαπίστωση ή εκτίμηση που μπορεί να συμβάλει στην πλήρη αξιολόγηση και υποστήριξη του μαθητή/τριας. Η συνεδρίαση ολοκληρώνεται με τη σύνταξη της έκθεσης αξιολόγησης – γνωμάτευσης η οποία, με ευθύνη του Προϊστάμενου του Κ.Ε.ΣΥ., υπογράφεται από όλους τους/τις συμμετέχοντες/ουσες στη διαδικασία αξιολόγησης και σφραγίζεται αφού υπογραφεί και από τον/την ίδιο/α.
4. Για τον προσδιορισμό των εκπαιδευτικών αναγκών και τον σχεδιασμό των βασικών αξόνων των Ε.Π.Ε. μαθητών/τριών με διαταραχές όρασης ή ακοής, κινητικές αναπηρίες, χρόνια νοσήματα, ψυχικές διαταραχές, διαταραχές αυτιστικού φάσματος, καθώς και όσων άλλων λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, η οποία δύναται να επηρεάσει τη μαθησιακή τους ικανότητα, απαιτείται η συνεργασία των Κ.Ε.Σ.Υ. με ιατρικές υπηρεσίες της παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 3699/2008, καθώς και του άρθρου 4 του ίδιου νόμου, προκειμένου στους άξονες του Ε.Π.Ε. να περιληφθούν κατευθύνσεις για τις αναγκαίες εργονομικές διευθετήσεις ή παρεμβάσεις, με στόχο την πληρέστερη πρόσβαση των μαθητών στην εκπαίδευση.
5. Ειδικά στις περιπτώσεις που το προς αξιολόγηση αίτημα αφορά ζητήματα επαγγελματικού προσανατολισμού, η αξιολόγηση παίρνει τη μορφή «προσωπικής συνέντευξης» μεταξύ του/της εκπαιδευτικού με εξειδίκευση στη συμβουλευτική στον επαγγελματικό προσανατολισμό και του/της μαθητή/τριας. Εάν κριθεί σκόπιμο, κατά τη διάρκεια της προσωπικής συνέντευξης, κατόπιν ενημέρωσης και έγγραφης σύμφωνης γνώμης των γονέων ή κηδεμόνων των μαθητών/τριων, δύναται να συμμετάσχουν στη διαδικασία αξιολόγησης και άλλα μέλη του εκπαιδευτικού ή ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού του Κ.Ε.Σ.Υ.. Μετά το τέλος της συνέντευξης, καταγράφονται τα στοιχεία που συλλέχθηκαν και τίθενται οι στόχοι της συμβουλευτικής διαδικασίας για τη συνέχεια της παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής για ζητήματα επαγγελματικού προσανατολισμού.
6. Η έκθεση αξιολόγησης – γνωμάτευση χορηγείται στους γονείς ή κηδεμόνες του/της μαθητή/τριας σε ειδική συνεδρίαση, όπου παρέχεται και προφορική ενημέρωση από τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας αξιολόγησης και από τον Προϊστάμενο του Κ.Ε.Σ.Υ., εφόσον κρίνεται από τον ίδιο απαραίτητη η παρουσία του.
Η διακίνηση της έκθεσης αξιολόγησης-γνωμάτευσης προς τη σχολική μονάδα ή σε άλλους φορείς γίνεται με ευθύνη των γονέων ή κηδεμόνων
7. Όταν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των εκ-θέσεων αξιολόγησης – γνωματεύσεων των Κ.Ε.Σ.Υ. και των Κοινοτικών Κέντρων Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων για τον/την ίδιο μαθητή/τρια ή όταν οι γονείς και κηδεμόνες διαφωνούν με το αποτέλεσμα της έκθεσης αξιολόγησης-γνωμάτευσης του Κ.Ε.Σ.Υ., οι γονείς ή κηδεμόνες έχουν δικαίωμα προσφυγής σε πενταμελή Δευτεροβάθμια Επιτροπή Διεπιστημονικής Αξιολόγησης (ΔΕΔΑ) σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 5 του ν. 4547/2018.
Άρθρο 5
Αρχείο ατομικών φακέλων
1. Σε κάθε Κ.Ε.Σ.Υ. τηρείται αρχείο που περιλαμβάνει τους ατομικούς φακέλους των μαθητών/τριών που αξιολογούνται σε ασφαλή χώρο με ευθύνη του Προϊσταμένου του Κ.Ε.Σ.Υ.
2. Ο ατομικός φάκελος περιλαμβάνει:
- Τις βασικές αξιολογικές εκθέσεις των εκπαιδευτικών και του Ε.Ε.Π. του Κ.Ε.Σ.Υ. και συγκεκριμένα:
αα) Εκπαιδευτική Αξιολόγηση,
ββ) Έκθεση κοινωνικού ιστορικού,
γγ) Έκθεση ψυχολογικής εκτίμησης και
δδ) τις άλλες αξιολογικές εκθέσεις των μελών του Ε.Ε.Π. που πιθανόν αξιολόγησαν τον/τη μαθητή/τρια. - Γνωματεύσεις-διαγνώσεις που προσκομίστηκαν από τους γονείς ή κηδεμόνες του/της μαθητή/τριας από άλλους φορείς.
- Αντίγραφα πρακτικών Συλλόγου Διδασκόντων ή παιδαγωγικές εκθέσεις των εκπαιδευτικών του/της μαθητή/τριας της σχολικής μονάδας φοίτησης αυτού/ής
- Έκθεση αξιολόγησης-γνωμάτευση, η οποία περιλαμβάνει τα προβλεπόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 5 του ν. 3699/2008 καθώς και στην παρ. 2 του άρθρου 4 του παρόντος και
- Οποιοδήποτε σχετικό στοιχείο για τον/τη μαθητή/τρια
3. Το περιεχόμενο των φακέλων, το οποίο διατηρείται και σε ηλεκτρονική μορφή, είναι απόρρητο και πρόσβαση σε αυτό έχουν οι εκπαιδευτικοί και το Ε.Ε.Π. του Κ.Ε.Σ.Υ., με την υποχρέωση τήρησης εχεμύθειας.
Άρθρο 6
Αξιολόγηση αναγκών σε επίπεδο ομάδας
1. Η αξιολόγηση αναγκών σε επίπεδο ομάδας αφορά τον σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγηση ομαδικών παρεμβάσεων στην τάξη με τη συνεργασία των εκπαιδευτικών του σχολείου με σκοπό:
α) την εκπαιδευτική, κοινωνική και συναισθηματική ενδυνάμωση όλων των μαθητών/τριών, την ανάπτυξη κλίματος συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης και
β) την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων και καταστάσεων κρίσης.
2. Οι σχολικές μονάδες δύνανται να υποβάλουν στα Κ.Ε.Σ.Υ. αίτημα για την αξιολόγηση και υποστήριξη ομάδων μαθητών/τριών ή τμημάτων. Τα σχετικά αιτήματα συνοδεύονται από αντίγραφο πρακτικού της παιδαγωγικής συνεδρίασης του Συλλόγου Διδασκόντων, με αναφορά στις δυσκολίες και προβλήματα που αντιμετωπίζονται σε επίπεδο ομάδας ή τμήματος, στα μέτρα που λήφθηκαν και εφαρμόστηκαν από το σχολείο, στα αποτελέσματα της παρέμβασης και τους λόγους αναγκαιότητας υποστήριξης από το Κ.Ε.Σ.Υ.
3. Ο Προϊστάμενος του Κ.Ε.Σ.Υ. κοινοποιεί, σε τακτική ή έκτακτη συνεδρίαση του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού τα προς διεκπεραίωση αιτήματα υποστήριξης των σχολικών μονάδων. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού αποφασίζει τη συνεισφορά συγκεκριμένων ειδικοτήτων για κάθε περίπτωση και συγκροτεί τη διεπιστημονική ομάδα της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 3699/2008.
4. Η διεπιστημονική ομάδα του Κ.Ε.Σ.Υ. έρχεται σε επαφή με τον/τη Διευθυντή/ντρια και τους/τις εκπαιδευτικούς που είναι υπεύθυνοι/ες για το αίτημα, για την περαιτέρω διερεύνηση και συλλογή στοιχείων και πληροφοριών, εφόσον απαιτείται και με επίσκεψη μελών της στη σχολική μονάδα. Το αίτημα διερευνάται και αξιολογείται, κατά περίπτωση, μέσω παρατήρησης, συζήτησης με τους/τις μαθητές/τριες και τους/τις εκπαιδευτικούς είτε μεμονωμένα, ύστερα από ενημέρωση και συγκατάθεση των γονέων ή κηδεμόνων, είτε σε επίπεδο ομάδας ή/και Συλλόγου Διδασκόντων.
5. Μετά τη συλλογή δεδομένων, η διεπιστημονική ομάδα του Κ.Ε.Σ.Υ. σε συνεργασία με τους/τις εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας καταρτίζουν ομαδικά προγράμματα ψυχοπαιδαγωγικής και διδακτικής υποστήριξης ομάδων μαθητών/τριών ή τμημάτων, τα οποία περιλαμβάνουν βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους.
Άρθρο 7
Διενέργεια στοχευμένων εκπαιδευτικών και ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων και δράσεων επαγγελματικού προσανατολισμού
1. Τα Κ.Ε.Σ.Υ. διενεργούν στοχευμένες εκπαιδευτικές και ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις και δράσεις επαγγελματικού προσανατολισμού, σύμφωνα με την περ. β της παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 4547/2018.
2. Τα Κ.Ε.Σ.Υ. έχουν την εποπτεία της παρακολούθησης της εκπαιδευτικής πορείας των μαθητών/τριών που αξιολογήθηκαν σε συνεργασία με τις σχολικές μονάδες και συγκεκριμένα με τις Ε.Δ.Ε.Α.Υ., όπου υφίστανται, ή την ομάδα εκπαιδευτικής υποστήριξης μαθητών/τριών, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 11 του ν. 4547/2018.
Στο πλαίσιο της παρακολούθησης, οι Ε.Δ.Ε.Α.Υ. ή οι ομάδες εκπαιδευτικής υποστήριξης μαθητών συνεδριάζουν τουλάχιστον τρεις (3) φορές κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους και ενημερώνουν εγγράφως, όποτε κρίνουν απαραίτητο, το Κ.Ε.Σ.Υ. το οποίο εποπτεύει τη διαδικασία.
3. Τα Κ.Ε.Σ.Υ. υλοποιούν δράσεις συμβουλευτικής υποστήριξης σε ατομικό επίπεδο, ύστερα από κατάθεση σχετικού αιτήματος των γονέων ή κηδεμόνων, ή ομαδικό επίπεδο, στον χώρο του Κ.Ε.Σ.Υ. ή στο σχολείο. Σε αυτό το πλαίσιο, κατόπιν διερεύνησης των σχετικών αναγκών ή αιτημάτων που υποβλήθηκαν από τα σχολεία, ορίζουν τους στόχους της παρέμβασης και παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Για την υλοποίηση των συγκεκριμένων δράσεων το Κ.Ε.Σ.Υ. συνεργάζεται με τις Ε.Δ.Ε.Α.Υ., εφόσον υπάρχουν, συντονίζοντας το έργο τους.
4. Ειδικά όσον αφορά τον επαγγελματικό προσανατολισμό τα Κ.Ε.Σ.Υ. υλοποιούν προγράμματα που έχουν
ως στόχο να υποστηρίξουν τους/τις μαθητές/τριες σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο να λάβουν εκπαιδευτικές και επαγγελματικές αποφάσεις και να σχεδιάσουν τη σταδιοδρομία τους. Ειδικότερα, μέσω των προγραμμάτων συμβουλευτικής στον επαγγελματικό προσανατολισμό δίνεται η δυνατότητα στους/στις μαθητές/τριες:
α) να αποκτήσουν σφαιρική γνώση των ενδιαφερόντων τους, των ικανοτήτων και δεξιοτήτων τους και των λοιπών παραγόντων που δύνανται να επηρεάσουν τις επαγγελματικές τους αποφάσεις,
β) να λάβουν πληροφορίες σχετικά με τις σπουδές, τα επαγγέλματα και την αγορά εργασίας καθώς και τις ανάλογες γνώσεις αναζήτησης και αξιοποίησης των πληροφοριών αυτών,
γ) να διερευνήσουν τις εναλλακτικές εκπαιδευτικές και επαγγελματικές τους διεξόδους και να λάβουν αποφάσεις για την πορεία τους,
δ) να υποστηριχθούν στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου υποψηφίου για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και
ε) να καταρτίσουν ατομικά σχέδια δράσης για την μετέπειτα εκπαιδευτική και επαγγελματική τους ζωή.
5. Για την υλοποίηση των στοχευμένων εκπαιδευτικών και ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων καθώς και των παρεμβάσεων επαγγελματικού προσανατολισμού, το προσωπικό του Κ.Ε.Σ.Υ επισκέπτεται τις σχολικές μονάδες, μετά από σχετικό προγραμματισμό και συνεννόηση με τον/την υπεύθυνο/η εκπαιδευτικό επικοινωνίας με το Κ.Ε.Σ.Υ. Στο πλαίσιο αυτό τηρείται στο Κ.Ε.Σ.Υ. ειδικό ημερολόγιο-βιβλίο συναντήσεων, στο οποίο καταγράφονται οι συναντήσεις και συγκεκριμένα η ημερομηνία, ο σκοπός, η διάρκεια και το περιεχόμενο των επισκέψεωνπαρεμβάσεων.
6. Τα Κ.Ε.Σ.Υ. υποστηρίζουν τις σχολικές μονάδες για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ειδικών δράσεων μετάβασης των μαθητών/τριών μεταξύ των διαφόρων βαθμίδων εκπαίδευσης, καθώς και για τη μετάβαση των μαθητών στην ενήλικη ζωή.
7. Τα Κ.Ε.Σ.Υ, όταν ανακύπτουν καταστάσεις κρίσεων στις σχολικές μονάδες, λαμβάνουν ειδική μέριμνα και παρέχουν, σε συνεργασία με τις Ε.Δ.Ε.Α.Υ, όπου υφίστανται, υποστήριξη σε όλα τα εμπλεκόμενα μέλη της σχολικής κοινότητας (μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς, γονείς) και ιδίως σε όσους/ες επλήγησαν από ιδιαίτερες και απρόβλεπτες δυσμενείς καταστάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο:
α) λειτουργούν συμβουλευτικά προς τους/τις διευθυντές/ ντριες των σχολικών μονάδων σε σχέση με την αξιοποίηση συγκεκριμένων στρατηγικών διαχείρισης της κρίσης,
β) υποστηρίζουν το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους/ τις μαθητές/τριες σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, ώστε να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ψυχοκοινωνικές απαιτήσεις της ιδιαίτερης συνθήκης.
Άρθρο 8
Υποστήριξη του συνολικού έργου των σχολικών μονάδων
1. Τα Κ.Ε.Σ.Υ, υποστηρίζουν το συνολικό έργο των σχολικών μονάδων σύμφωνα με την περίπτ.γ της παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 4547/2018.
2. Τα Κ.Ε.Σ.Υ, σε συνεργασία με τα οικεία ΠΕ.Κ.Ε.Σ. και τις Ε.Δ.Ε.Α.Υ, όπου υφίστανται, υποστηρίζουν συνολικά το εκπαιδευτικό έργο των σχολικών μονάδων στις προσπάθειές τους να ανταποκριθούν στις μαθησιακές και ψυχοκοινωνικές ανάγκες των μαθητών/τριών. Προς αυτή την κατεύθυνση, παρέχουν υπηρεσίες υποστήριξης των σχολικών μονάδων, ειδικότερα ως προς τα θέματα της ανωτέρω παραγράφου και σε αυτό το πλαίσιο το εκπαιδευτικό και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό των Κ.Ε.Σ.Υ κατόπιν πρόσκλησης των σχολικών μονάδων επισκέπτεται, διενεργεί συναντήσεις με τους/τις διευθυντές/ ντριες ή/και με τους/τις εκπαιδευτικούς και παρίσταται στις συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων.
Άρθρο 9
Ενημέρωση της σχολικής κοινότητας Επιμόρφωση
1. Τα Κ.Ε.Σ.Υ ασκούν αρμοδιότητες ενημέρωσης της σχολικής κοινότητας και επιμόρφωσης σύμφωνα με την περ. δ΄ της παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 4547/2018.
2. Τα Κ.Ε.Σ.Υ σε συνεργασία με τα οικεία ΠΕ.Κ.Ε.Σ. προγραμματίζουν και διενεργούν ενημερωτικές συναντήσεις, εκδηλώσεις και επιμορφώσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην υποστήριξη όλων των εμπλεκομένων στη μαθησιακή διαδικασία (μαθητών/τριων, εκπαιδευτικών, γονέων) και αντιστοιχούν με τις εκάστοτε ανάγκες και προτεραιότητες των σχολικών μονάδων των περιοχών ευθύνης τους.
3. Τα Κ.Ε.Σ.Υ δύνανται να οργανώνουν στοχευμένες ενημερωτικές συναντήσεις και κατόπιν πρόσκλησης των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων.
Άρθρο 10
Ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου
Τα Κ.Ε.Σ.Υ ασκούν αρμοδιότητες ευαισθητοποίησης του κοινωνικού συνόλου σύμφωνα με την περ. ε΄ της παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 4547/2018.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΝ Κ.Ε.Σ.Υ.
Άρθρο 11
Γενικές Αρχές Δεοντολογίας του Προσωπικού των Κ.Ε.Σ.Υ
1. Το εκπαιδευτικό και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό των Κ.Ε.Σ.Υ:
α) Ενεργεί στο πλαίσιο των παγκόσμιων διακηρύξεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η Οικουμενική Διακήρυξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Διεθνής Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού που κυρώθηκε με το άρθρο του ν.2101/1992 (Α΄ 192), η Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν.4074/2012 (Α΄ 88), σύμφωνα με τις δεοντολογικές αρχές της επιστημονικής και επαγγελματικής ιδιότητάς του.
β) Επιδεικνύει σεβασμό στη διαφορετικότητα και συμβάλλει στην καταπολέμηση κάθε διάκρισης λόγω φύλου, φυλετικής ή εθνικής καταγωγής, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού.
γ) Κατανοεί και εντοπίζει τις διαστάσεις της εκπαίδευσης που παρεμποδίζουν τις λειτουργίες που είναι απαραίτητες για τη μάθηση και την ομαλή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των μαθητών/τριών.
δ) Προωθεί τις αρχές και τις πρακτικές της ισότιμης πρόσβασης όλων των μαθητών/τριών στο εκπαιδευτικό αγαθό.
ε) Έχει την ευθύνη για την διασφάλιση του απορρήτου των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των μαθητών/ τριών και των μελών των οικογενειών τους, καθώς και για τη διαφύλαξη του επαγγελματικού απορρήτου στις συνεργασίες τους με το Εκπαιδευτικό Προσωπικό των σχολικών μονάδων.
στ) Συνεργεί με τους/τις μαθητές/τριες και τις οικογένειες που απευθύνονται στο Κ.Ε.Σ.Υ., με το προσωπικό των σχολείων γενικής και ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, με τους λοιπούς φορείς και θεσμικά όργανα καθώς και με τα μέλη της κοινότητας με στόχο την προαγωγή των στόχων της εκπαίδευσης καθώς και τη διασφάλιση της μαθησιακής προόδου και της ψυχοκοινωνικής υγείας όλων των μαθητών/τριών.
ζ) Εκπληρώνει τα καθήκοντά του σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και τους κανόνες επαγγελματικής δεοντολογίας της κάθε ειδικότητας. Κάθε επιστήμονας λειτουργεί και δραστηριοποιείται στα όρια της ειδικότητάς του, στηριζόμενος στην εκπαίδευση και στην εμπειρία του. Αναγνωρίζει τα όρια και τις παραμέτρους της ειδικότητάς του, τον επαγγελματικό ρόλο του ιδίου καθώς και των άλλων ειδικοτήτων.
η) Χρησιμοποιεί κατάλληλες διαδικασίες και εργαλεία μέτρησης για την αξιολόγηση των πάσης φύσεως αιτημάτων (αξιολογητικών, συμβουλευτικών κ.α.) και ενημερώνεται συνεχώς για όλες τις παραμέτρους, όπως την αξιοπιστία, την εγκυρότητα, την κατάλληλη τεχνική εφαρμογή και τους περιορισμούς αυτών των μεθόδων.
Δεν κάνει χρήση ψυχομετρικών εργαλείων ή λοιπών μέσων αν δεν είναι εκπαιδευμένος σε αυτά.
θ) Χρησιμοποιεί κατάλληλους τρόπους και μεθοδολογία διερεύνησης αναγκών, αξιολόγησης, και διατύπωσης εισηγήσεων, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η εγκυρότητα και η αξιοπιστία του έργου του.
ι) Συνεργάζεται με τις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και τις αρμόδιες δικαστικές αρχές για την αντιμετώπιση περιστατικών παιδικής κακοποίησης.
2. Τα μέλη του Εκπαιδευτικού και Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού των Κ.Ε.Σ.Υ. αναπτύσσουν συνεργατικές πρακτικές τόσο μεταξύ τους, όσο και με τα σχολεία, τις υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης και την ευρύτερη κοινότητα. Ο Προϊστάμενος και τα μέλη του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Κ.Ε.Σ.Υ. συμβάλλουν στη διαμόρφωση πλαισίου:
α) συνεργασίας και σεβασμού ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη,
β) υπευθυνότητας για τη συμμετοχική λήψη αποφάσεων,
γ) ύπαρξης κοινών στόχων,
δ) κατανομής υλικών και ανθρώπινων πόρων με γνώμονα την εξυπηρέτηση των υπηρεσιακών αναγκών και ε) ανάπτυξης κοινωνικών, επικοινωνιακών και διαπροσωπικών δεξιοτήτων.
Άρθρο 12
Καθήκοντα και αρμοδιότητες του Προϊσταμένου Κ.Ε.Σ.Υ
1. Ο Προϊστάμενος του Κ.Ε.Σ.Υ ασκεί διοικητικά, επιστημονικά και παιδαγωγικά καθήκοντα. Εποπτεύεται, ως προς την άσκηση των διοικητικών καθηκόντων του, από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης και, ως προς την άσκηση των επιστημονικών και παιδαγωγικών καθηκόντων του, από το οικείο ΠΕ.Κ.Ε.Σ., σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 8 του ν. 4547/2018. Επιτελεί τον ρόλο του συνεργαζόμενος με το ΠΕ.Κ.Ε.Σ, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Κ.Ε.Σ.Υ, το οικείο Κέντρο Εκπαίδευσης για την Αειφορία (Κ.Ε.Α.), τα στελέχη και τις υπηρεσίες της Διοίκησης της Εκπαίδευσης, τους/τις Διευθυντές/ντριες και Προϊσταμένους/ες των σχολικών μονάδων, τους εκπροσώπους της σχολικής κοινότητας και τους φορείς της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας.
2. Ειδικότερα ο/η Προϊστάμενος/η του Κ.Ε.Σ.Υ.:
α) Προωθεί τους σκοπούς του εκπαιδευτικού συστήματος και συμβάλλει στην παροχή της απαιτούμενης υποστήριξης στο σύνολο της σχολικής και ευρύτερης κοινότητας της περιοχής ευθύνης του, με απώτερο στόχο τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων των μαθητών στην εκπαίδευση, συνεργαζόμενος με όλους τους παράγοντες που περιγράφονται στην παρ. 1 του παρόντος,
β) Συνεργάζεται με τον Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης του οικείου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. της περιοχής αρμοδιότητάς του, καθώς και με την τριμελή επιτροπή που προβλέπεται στην παρ. 6 του άρθρου 8 του ν. 4547/2018.
γ) Επιβλέπει και συντονίζει το έργο του προσωπικού που υπηρετεί στο Κ.Ε.Σ.Υ. και μεριμνά για την ανάληψη πρωτοβουλιών και την ανάπτυξη συνεργατικών πρακτικών μεταξύ όλων των μελών του,
δ) Προγραμματίζει, συγκαλεί και προεδρεύει στις συνεδριάσεις του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού, οι οποίες διενεργούνται τακτικά, τουλάχιστον μία (1) φορά τον μήνα και έκτακτα όποτε κρίνεται αναγκαίο.
Υπογράφει επίσης όλα τα έγγραφα που εκδίδονται από το Κ.Ε.Σ.Υ. καθώς και τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού,
ε) Έχει την ευθύνη της οργάνωσης, του σχεδιασμού, του συντονισμού και της παρακολούθησης της υλοποίησης του προγραμματισμού δράσης του Κ.Ε.Σ.Υ. και της αποτίμησης του έργου του, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικού Προσωπικού και είναι υπεύθυνος για την υποβολή των εκθέσεων προγραμματισμού δράσης και αποτίμησης του έργου του Κ.Ε.Σ.Υ. στο οικείο ΠΕ.Κ.Ε.Σ.
στ) Είναι υπεύθυνος για την καταχώρηση στοιχείων των εκθέσεων της προηγούμενης περίπτωσης στο ηλεκτρονικό σύστημα της παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 3848/2010, σε ειδικά διαμορφωμένα για τον σκοπό αυτό πεδία, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 8 του ν. 4547/2018.
ζ) Παρίσταται στις συνεδριάσεις προγραμματισμού της Ολομέλειας οικείου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. και όποτε άλλοτε καλείται, ενημερώνεται για τις προτεραιότητες του εκπαιδευτικού σχεδιασμού και ενημερώνει για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των σχολικών μονάδων της περιοχής ευθύνης του.
η) Μεριμνά για την εγκαθίδρυση απρόσκοπτων συνεργασιών ανάμεσα στο προσωπικό του Κ.Ε.Σ.Υ. με τις σχολικές μονάδες, τους μαθητές και τις οικογένειες των μαθητών που απευθύνονται στον φορέα.
θ) Μεριμνά για την εγκαθίδρυση συνεργασιών και δικτύων με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, υπηρεσίες της Δημοτικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) καθώς και για την ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας σε θέματα διαφορετικότητας, ψυχοκοινωνικής υγείας, επαγγελματικού προσανατολισμού και σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.
ι) Είναι υπεύθυνος/η για τη συνεχή ενημέρωση του προσωπικού σχετικά με την εκπαιδευτική νομοθεσία και για την εφαρμογή αυτής, των εγκυκλίων και των υπηρεσιακών εγγράφων των Προϊσταμένων αρχών.
ια) Είναι υπεύθυνος για την τήρηση και επίβλεψη της διεκπεραίωσης της αλληλογραφίας, της ηλεκτρονικής ή/και έντυπης οργάνωσης και καταγραφής του αρχείου, καθώς και των βιβλίων που τηρεί το Κ.Ε.Σ.Υ., όπως το Πρωτόκολλο αλληλογραφίας, τα βιβλία Πρακτικών του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού, το βιβλίο Υλικού, κ.ο.κ.
ιβ) Έχει την ευθύνη για τη συνεχή επιμόρφωση του προσωπικού του Κ.Ε.Σ.Υ. και για το σκοπό αυτό φροντίζει για τη διοργάνωση σεμιναρίων, ημερίδων και διαλέξεων σε συνεργασία με το οικείο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. ή άλλους φορείς.
ιγ) Καταρτίζει την εισήγηση, όσον αφορά την ίδρυση, κατάργηση, προαγωγή, υποβιβασμό, μετατροπή, συγχώνευση και μεταφορά Σ.Μ.Ε.Α.Ε. και τμημάτων ένταξης πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, την προσθήκη τομέων και ειδικοτήτων στα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ), σύμφωνα με την υποπερίπτ.δδ΄ της περίπτ.α΄ της παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 4547/2018, η οποία εγκρίνεται από το Σύλλογο Εκπαιδευτικού Προσωπικού.
ιδ) Έχει την ευθύνη για την πραγματοποίηση των τακτικών τριμηνιαίων συναντήσεων του προσωπικού του Κ.Ε.Σ.Υ. με τα μέλη των Ε.Δ.Ε.Α.Υ. καθώς και έκτακτων συναντήσεων, αν κρίνεται σκόπιμο, σε συνεργασία με τους Διευθυντές των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. που αποτελούν τα Κέντρα Υποστήριξης των οικείων Σ.Δ.Ε.Υ.
ιε) Παράλληλα με τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του/της Προϊσταμένου/ης ασκεί τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες της ειδικότητάς του/της κατά δέκα (10) ώρες εβδομαδιαίως.
Άρθρο 13
Καθήκοντα και αρμοδιότητες του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού
1. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Κ.Ε.Σ.Υ. αποτελείται από το σύνολο των εκπαιδευτικών και των μελών του Ε.Ε.Π. που υπηρετούν στο Κ.Ε.Σ.Υ., με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, και λειτουργεί ως διεπιστημονική ομάδα, η οποία οργανώνει το σύνολο των παρεμβάσεων του Κέντρου στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.
2. Ειδικότερα ο Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Κ.Ε.Σ.Υ. έχει τις παρακάτω αρμοδιότητες:
α) Οργανώνει το σύνολο των παρεμβάσεων του Κ.Ε.Σ.Υ. σε επίπεδο διερεύνησης αναγκών, αξιολόγησης, διενέργειας στοχευμένων εκπαιδευτικών και ψυχοκοινωνικών δράσεων και δράσεων επαγγελματικού προσανατολισμού καθώς και έγκρισης προγραμμάτων αγωγής σταδιοδρομίας που υποβάλλονται από τις σχολικές μονάδες, υποστήριξης του συνολικού έργου του σχολείου, ενημέρωσης-επιμόρφωσης, ευαισθητοποίησης του κοινωνικού συνόλου σε θέματα διαφορετικότητας, ψυχοκοινωνικής υγείας, επαγγελματικού προσανατολισμού και σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.
β) Αποφασίζει τη συγκρότηση διεπιστημονικών υποομάδων προσωπικού, ύστερα από εισήγηση του/της Προϊσταμένου/ης, και καθορίζει τον αριθμό, τη σύνθεση, τη διάρκεια και το έργο τους ανά τομέα και θεματική περιοχή, ανάλογα με τις ανάγκες και το είδος των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν.
γ) Διαμορφώνει και αποτυπώνει τις προτεραιότητες των διεπιστημονικών ομάδων για το σύνολο των παρεμβάσεων που ορίζονται στην παρ. 2.
δ) Συνεδριάζει, με ευθύνη του/της Προϊσταμένου/ης, τακτικά τουλάχιστον μία (1) φορά το μήνα και έκτακτα όποτε κρίνεται αναγκαίο, ύστερα από πρόσκληση του/ της Προϊσταμένου/ης. Η σύγκληση του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού προς συνεδρίαση είναι υποχρεωτική αν το ζητήσει εγγράφως από τον/την Προϊστάμενο/η, προσδιορίζοντας και το προς συζήτηση θέμα, το ένα τρίτο (1/3) τουλάχιστον του συνόλου των μελών του ή ο/η Συντονιστής/τρια Εκπαιδευτικού Έργου Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης του οικείου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. ή η τριμελής επιτροπή της παρ. 6 του άρθρου 8 του ν. 4547/2018 ή ο/η οικείος Περιφερειακός Διευθυντής/ντρια Εκπαίδευσης.
ε) Σχεδιάζει τον ετήσιο προγραμματισμό των δράσεων του Κ.Ε.Σ.Υ. στην αρχή του σχολικού έτους, όπου τίθενται συγκεκριμένοι στόχοι για την επίτευξη της αποστολής του Κ.Ε.Σ.Υ.. Στις συνεδριάσεις παρακολουθείται η υλοποίηση του προγραμματισμού, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, με σκοπό την επανεξέταση και ανατροφοδότηση του προγραμματισμού αυτού και τη διαρκή βελτίωση της ποιότητας του παρεχόμενου έργου του. Με τη λήξη του σχολικού έτους προβαίνει σε έκθεση αποτίμησης του ετήσιου προγραμματισμού, με σκοπό την εκτίμηση του βαθμού επίτευξης των στόχων που είχαν τεθεί, τον εντοπισμό των δυσκολιών και των προβλημάτων που προέκυψαν κατά την υλοποίηση του προγραμματισμού και τον τρόπο αντιμετώπισής τους, καθώς και τη διατύπωση προτάσεων βελτίωσης για το επόμενο σχολικό έτος. Οι εκθέσεις τόσο του προγραμματισμού όσο και της τελικής αποτίμησης υποβάλλονται, με ευθύνη του/της Προϊσταμένου/ης, στο οικείο ΠΕ.Κ.Ε.Σ.
στ) Σχεδιάζει και υλοποιεί επιμορφωτικές δράσεις, σε συνεργασία με τα ΠΕ.Κ.Ε.Σ. και τα Κ.Ε.Α. και μπορεί να συμμετέχει στην υλοποίηση των επιμορφωτικών προγραμμάτων που οργανώνονται από τα ΠΕ.Κ.Ε.Σ. ή τα Κ.Ε.Α.
ζ) Προωθεί συνεργασίες με Α.Ε.Ι. και άλλους εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς και συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας σε θέματα αρμοδιότητας των Κ.Ε.Σ.Υ.
η) Κατά τα λοιπά για τη λειτουργία του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Κ.Ε.Σ.Υ. εφαρμόζονται οι διατάξεις περί συλλογικών οργάνων του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999, Α’45).
3. Η γραμματειακή υποστήριξη και η τήρηση των πρακτικών των συνεδριάσεων του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού αποτελούν αρμοδιότητα του διοικητικού υπαλλήλου του Κ.Ε.Σ.Υ.
Άρθρο 14
Καθήκοντα και αρμοδιότητες Εκπαιδευτικών και Ε.Ε.Π.
1. Τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες των Εκπαιδευτικών και του Ε.Ε.Π. των Κ.Ε.Σ.Υ. είναι οι εξής:
α) Υποστηρίζουν την επικοινωνία του Κ.Ε.Σ.Υ. με τις σχολικές μονάδες της περιοχής ευθύνης του και τη διασύνδεση με τις Ε.Δ.Ε.Α.Υ. και με τις ομάδες εκπαιδευτικής υποστήριξης μαθητών/τριών, σύμφωνα με την περ. α της παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 4547/2018.
β) Προωθούν τις αρχές και τη φιλοσοφία της ενταξιακής εκπαίδευσης καθώς και ενταξιακές εκπαιδευτικές πρακτικές.
γ) Συνεργάζονται υπό τον συντονισμό του/της Προϊσταμένου/ης του Κ.Ε.Σ.Υ. με τον/την Συντονιστή/ντρια Εκπαιδευτικού Έργου Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης του οικείου ΠΕ.Κ.Ε.Σ., καθώς και με την τριμελή επιτροπή παρακολούθησης του έργου του Κ.Ε.Σ.Υ., σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 8 του ν. 4547/2018 (Α΄ 102).
δ) Παρέχουν συμβουλευτική υποστήριξη στο διδακτικό προσωπικό των σχολικών μονάδων της περιοχής αρμοδιότητας του Κ.Ε.Σ.Υ., ανάλογα με την ειδικότητά τους, σχετικά με συγκεκριμένες μεθόδους και μέσα για τη βελτίωση της μαθησιακής διαδικασίας.
ε) Λαμβάνουν μέρος σε όλες τις συνεδριάσεις και διαδικασίες του συλλόγου εκπαιδευτικού προσωπικού, όπως καθορίζονται στο άρθρο 12, καθώς και στις διεπιστημονικές υποομάδες που συγκροτούνται για την επίτευξη των στόχων και τη διεκπεραίωση των αιτημάτων που κατατίθενται στο Κ.Ε.Σ.Υ.
στ) Συμμετέχουν στη συνεδρίαση της διεπιστημονικής ομάδας για την έκδοση της έκθεσης αξιολόγησης-γνωμάτευσης σε σχέση με τους/τις μαθητές/τριες με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και καταθέτουν προφορικά και γραπτά τις απόψεις τους. Ενημερώνουν για τα μέσα αξιολόγησης που χρησιμοποίησαν και τα αποτελέσματά της και εισηγούνται επί όλων των θεμάτων που περιλαμβάνει η έκθεση αξιολόγησης – γνωμάτευσης, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 4.
ζ) Εισηγούνται στην διεπιστημονική ομάδα στην οποία συμμετέχουν:
αα) για τον καθορισμό των τεχνικών βοηθημάτων που έχουν ανάγκη οι μαθητές/τριες με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες,
ββ) για την καλύτερη πρόσβαση των μαθητών/τριών στους χώρους του σχολείου, στη μαθησιακή διαδικασία μέσω της διαφοροποίησης της διδασκαλίας και της αξιοποίησης των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (Τ.Π.Ε.) στην εκπαίδευση,
γγ) σχετικά με τρόπους διαφοροποίησης της αξιολόγησης των μαθητών/τριών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες είτε με την αντικατάσταση των γραπτών δοκιμασιών με προφορικές είτε με άλλης μορφής δοκιμασίες στις ενδοσχολικές ή προαγωγικές ή εισαγωγικές πανελλαδικές εξετάσεις, στις μεταλυκειακές σπουδές, καθώς και στις εξετάσεις του κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας.
η) Ενημερώνουν τους ατομικούς φακέλους των μαθητών/τριών.
θ) Οργανώνουν και υλοποιούν δράσεις ενημέρωσης, αξιολόγησης και υποστήριξης σε θέματα που σχετίζονται με τη συμβουλευτική στον επαγγελματικό προσανατολισμό και την υλοποίηση προγραμμάτων αγωγής σταδιοδρομίας.
ι) Υποστηρίζουν συμβουλευτικά το προσωπικό των σχολικών μονάδων ως προς τη δημιουργία ασφαλούς και υποστηρικτικής σχολικής κουλτούρας που να ευνοεί την ψυχοκοινωνική υγεία και τη συναισθηματική ευημερία των μαθητών/τριών, ως προς την ενίσχυση της ακαδημαϊκής επίδοσης αυτών και ως προς τη διατύπωση ολιστικών πολιτικών και στρατηγικών σε σχέση με συγκεκριμένα ζητήματα όπως την αποφυγή της σχολικής διαρροής, τη διαχείριση περιστατικών σχολικής βίας, κ.α.
ια) Παρίστανται, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης των σχολικών μονάδων, σε συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων με θέμα τη σχεδίαση και την υλοποίηση του προγραμματισμού καθώς και την αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου ή/και για άλλα ζητήματα αρμοδιότητας του Κ.Ε.Σ.Υ., ενεργώντας υποστηρικτικά και συμβουλευτικά σε σχέση με τον καθορισμό στόχων και δράσεων, τον εντοπισμό και την ανάλυση των σημείων υπεροχής ή αδυναμιών, τον επανακαθορισμό στόχων και τη διατύπωση προτάσεων για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου.
ιβ) Εισηγούνται την κατάρτιση προγραμμάτων πρώιμης εκπαιδευτικής παρέμβασης και έχουν την ευθύνη για την παρακολούθηση της υλοποίησης και υποστήριξης αυτών.
ιγ) Συμμετέχουν στα προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών και γενικότερα της κοινότητας για θέματα αρμοδιότητας του Κ.Ε.Σ.Υ.
2. Σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή κάθε μέλους του προσωπικού στις ενέργειες της παρ. 1 γίνεται υπό το συντονισμό του Προϊσταμένου, λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις του συλλόγου εκπαιδευτικού προσωπικού σχετικά με τον προγραμματισμό του έργου του Κ.Ε.Σ.Υ. και την υλοποίηση των δράσεων αυτού.
Άρθρο 15
Καθήκοντα και αρμοδιότητες εκπαιδευτικών με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση
1. Οι εκπαιδευτικοί των Κ.Ε.Σ.Υ. με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.) μεριμνούν για ζητήματα μαθησιακής αξιολόγησης και υποστήριξης των μαθητών/τριών της περιοχής αρμοδιότητάς τους, καθώς και για την υποστήριξη καινοτόμων διδακτικών πρακτικών και αναβάθμισης συνολικά του εκπαιδευτικού έργου των σχολείων.
2. Τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες των εκπαιδευτικών με εξειδίκευση στην Ε.Α.Ε. είναι τα εξής:
α) Έχουν την ευθύνη, ως μέλη των διεπιστημονικών ομάδων, για τη διενέργεια της εκπαιδευτικής αξιολόγησης των μαθητών/τριών σε ατομικό ή/και ομαδικό επίπεδο, καθώς και για την ανίχνευση πιθανών φραγμών στη μάθηση που ανακύπτουν στη σχολική κοινότητα για το σύνολο των μαθητών/τριών.
β) Συνεργάζονται με τους/τις εκπαιδευτικούς των τμημάτων των μαθητών/τριών για τη συγκέντρωση στοιχείων σχετικά με το εκπαιδευτικό ιστορικό αυτών και τη λήψη πληροφοριών σχετικά με τις δυνατότητες και τις δυσκολίες στη διδασκαλία και στη μάθηση καθώς και για τις κλίσεις και ενδιαφέροντα αυτών.
γ) Συνεργάζονται με τις Ε.Δ.Ε.Α.Υ., τις ομάδες υποστήριξης και παρακολούθησης των μαθητών/τριών και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων, για την υποστήριξη αυτών σε θέματα σύνταξης και εξειδίκευσης των βασικών αξόνων των Ε.Π.Ε. των μαθητών/τριών ή για τη σχεδίαση ομαδικών προγραμμάτων εκπαιδευτικής υποστήριξης και υποστηρίζουν τους/τις εκπαιδευτικούς σε σχέση με την αποτελεσματική εφαρμογή και επαναξιολόγηση των προγραμμάτων αυτών.
δ) Λειτουργούν συμβουλευτικά στους/στις εκπαιδευτικούς σε σχέση με ζητήματα βέλτιστης διδακτικής πρακτικής, διαφοροποίησης του αναλυτικού προγράμματος, αναπηρίας ή/και ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών, αποδοχής της διαφορετικότητας και αξιοποίησης της ετερογένειας του μαθητικού πληθυσμού.
ε) Υποστηρίζουν την εφαρμογή των εκπαιδευτικών καινοτομιών οι οποίες εισάγονται στην εκπαίδευση σχετικά με ζητήματα αρμοδιότητας των Κ.Ε.Σ.Υ.
στ) Ενημερώνουν τους γονείς για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης για θέματα αρμοδιότητάς τους και τους υποστηρίζουν, ώστε να βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία με το Κ.Ε.Σ.Υ. και τους/τις εκπαιδευτικούς του σχολείου και να συνεργάζονται και να ενημερώνονται τακτικά για την πρόοδο των παιδιών τους.
3. Οι εκπαιδευτικοί του κλάδου Νηπιαγωγών, εκτός των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων της παρ. 1, σχεδιάζουν και υποστηρίζουν την υλοποίηση:
α) αντισταθμιστικών προγραμμάτων στα νηπιαγωγεία, με σκοπό την υποστήριξη των νηπίων που ενδέχεται λόγω περιβαλλοντικών συνθηκών να εμφανίσουν μαθησιακές δυσκολίες και
β) προγραμμάτων πρώιμης παρέμβασης, σε συνεργασία με το υπόλοιπο προσωπικό των Κ.Ε.Σ.Υ., και γενικά έχουν την ευθύνη για την πρώιμη και έγκαιρη εκπαιδευτική παρέμβαση και τη στήριξη των παιδιών νηπιακής ηλικίας και των οικογενειών τους.
4. Οι εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το υπόλοιπο προσωπικό των Κ.Ε.Σ.Υ., εκτός των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων της παρ. 1, φροντίζουν για την ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών των σχολείων της βαθμίδας τους σε θέματα αντιμετώπισης προβλημάτων των μαθητών/τριών εφηβικής ηλικίας συμπεριλαμβανομένων και των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Επίσης, υπό το συντονισμό και προγραμματισμό του Προϊσταμένου του Κ.Ε.Σ.Υ. και του Συντονιστή εκπαιδευτικού έργου για την ειδική αγωγή και ενταξιακή εκπαίδευση:
α) υλοποιούν ενημερωτικές-επιμορφωτικές συναντήσεις με εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες για την ενημέρωση σχετικά με τη διαδικασία εξέτασης μαθητών/τριων με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και
β) κατά τη διάρκεια των εισαγωγικών πανελλαδικών εξετάσεων παρίστανται στα ειδικά εξεταστικά κέντρα και υποστηρίζουν το έργο των αρμόδιων επιτροπών για την εξέταση των μαθητών/ τριών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, με την παροχή διευκρινίσεων ή επεξηγήσεων σε θέματα ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών, εφόσον τους ζητηθούν από τις επιτροπές.
5. Στα Κ.Ε.Σ.Υ. αν για οποιοδήποτε λόγο απουσιάζουν εκπαιδευτικοί κάποιας βαθμίδας, η αξιολόγηση και η στήριξη μαθητών/τριών δύναται να υλοποιείται από εκπαιδευτικό άλλης βαθμίδας.
Άρθρο 16
Καθήκοντα και αρμοδιότητες των εκπαιδευτικών με εξειδίκευση στη συμβουλευτική στον επαγγελματικό προσανατολισμό
1. Οι εκπαιδευτικοί με εξειδίκευση στη συμβουλευτική στον επαγγελματικό προσανατολισμό που υπηρετούν στα Κ.Ε.Σ.Υ. είναι υπεύθυνοι για την εκπλήρωση των στόχων των Κ.Ε.Σ.Υ. σχετικά με την παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται με τον επαγγελματικό προσανατολισμό, όπως προβλέπονται στην υποπερ. ββ της περ. β της παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 4547/2018.
2. Ειδικότερα, οι εκπαιδευτικοί με εξειδίκευση στη συμβουλευτική στον επαγγελματικό προσανατολισμό που υπηρετούν στα Κ.Ε.Σ.Υ. είναι υπεύθυνοι για θέματα που αφορούν:
α) Την ομαλή μετάβαση των μαθητών/τριών στην ενήλικη ζωή και για την υποστήριξη αυτών για τη διαμόρφωση της εργασιακής τους ταυτότητας.
β) Την οργάνωση και εποπτεία των προγραμμάτων αγωγής σταδιοδρομίας της περίπτ. γ, σε συνεργασία με άλλα μέλη του προσωπικού των Κ.Ε.Σ.Υ. και τους/τις εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων.
γ) Την εισήγηση προς το Σύλλογο Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Κ.Ε.Σ.Υ. για την έγκριση των προγραμμάτων αγωγής σταδιοδρομίας, τα οποία υποβάλλονται από τις σχολικές μονάδες.
δ) Την οργάνωση και υλοποίηση επισκέψεων στις σχολικές μονάδες περιοχής ευθύνης του Κ.Ε.Σ.Υ., με σκοπό:
αα) Την ενημέρωση της κοινότητας των μαθητών/τριών, εκπαιδευτικών, και γονέων σχετικά με ζητήματα που αφορούν στα συστήματα εκπαίδευσης και στις εκάστοτε μεταβολές τους, στις διαδικασίες μετάβασης στη μεταλυκειακή και τριτοβάθμια εκπαίδευση, στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των μετα-λυκειακών και τριτοβάθμιων σχολών, στις τάσεις και τα χαρακτηριστικά της αγοράς εργασίας και στις απαιτούμενες δεξιότητες ζωής.
ββ) Την ευαισθητοποίηση της κοινότητας των μαθητών/τριών, εκπαιδευτικών, γονέων σχετικά με ζητήματα που αφορούν στην αναγκαιότητα της έγκαιρης και έγκυρης διερεύνησης και πληροφόρησης σχετικά με τις εκπαιδευτικές και εργασιακές επιλογές, στη χρησιμότητα της συμβουλευτικής υποστήριξης των μαθητών/τριών πριν από τη διαδικασία και κατά τη διαδικασία λήψης απόφασης και στη χρησιμότητα της ανάπτυξης δεξιότητας αυτοπληροφόρησης.
γγ) Τη διερεύνηση αντιλήψεων, δυσλειτουργικών πεποιθήσεων ή προκαταλήψεων της κοινότητας των μαθητών/τριών, εκπαιδευτικών και γονέων σχετικά με το φύλο, την κοινωνική ή οικονομική τάξη, το έθνος, τη γλώσσα, την αναπηρία, τη θρησκεία, κ.α. και οι οποίες παρεμποδίζουν μια ικανοποιητική για το άτομο εκπαιδευτική και εργασιακή επιλογή.
δδ) Την καλλιέργεια θετικής στάσης απέναντι στην αλλαγή.
εε) Την εμψύχωση βιωματικών εργαστηρίων με τη συμμετοχή μαθητών/τριών, εκπαιδευτικών, γονέων με γενικές αλλά και ειδικές θεματικές που αφορούν στη συμβουλευτική στον επαγγελματικό προσανατολισμό και στα ιδιαίτερα ζητήματα των σχολείων.
ε) Τη διοργάνωση και υλοποίηση, στην τοπική κοινότητα, ενημερωτικών συναντήσεων και επιμορφωτικών ημερίδων με γενικές και ειδικές θεματικές που αφορούν στη συμβουλευτική στον επαγγελματικό προσανατολισμό και στα ιδιαίτερα ζητήματα των περιοχών των σχολείων.
στ) Τη διοργάνωση και υλοποίηση επισκέψεων σε χώρους εργασίας και τη γνωριμία με παλιά και νέα επαγγέλματα, σε συνεργασία με τους συλλόγους διδασκόντων, τους φορείς της τοπικής κοινωνίας (Δήμους, Επιμελητήρια, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, φορείς σχετικούς με τον επαγγελματικό προσανατολισμό, επαγγελματικούς συλλόγους).
ζ) Τη διοργάνωση και υλοποίηση επισκέψεων σε Α.Ε.Ι.
η) Τη διοργάνωση και υλοποίηση επισκέψεων επαγγελματιών και εκπροσώπων επαγγελμάτων στις σχολικές μονάδες, σε συνεργασία με τους Συλλόγους Διδασκόντων.
θ) Την υλοποίηση ατομικών υποστηρικτικών συνεδριών σε μαθητές/τριες Β΄ και Γ΄ Λυκείου με στόχο:
αα) τη διερεύνηση επιθυμιών, προσδοκιών, συναισθημάτων, πεποιθήσεων, δυσκολιών, ιδιαίτερων ικανοτήτων και δεξιοτήτων που καθορίζουν τον τρόπο και την επιλογή επαγγέλματος,
ββ) τη διευκόλυνση για την αντιμετώπιση εσωτερικών ή εξωτερικών εμποδίων, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες, να ικανοποιηθούν οι επιθυμίες και να δομηθεί ένα κατάλληλο σχέδιο δράσης προκειμένου οι μαθητές/τριες να μεταβούν ελεύθερα, ομαλά και ικανοποιητικά στην νέα εκπαιδευτική ή/και εργασιακή ζωή,
γγ) την ενίσχυση ζητημάτων αυτογνωσίας και αυτοαποτελεσματικότητας και
δδ) τη συνδρομή στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου υποψηφίου/ίας για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
3. Προκειμένου για την ολιστική διερεύνηση, αποτελεσματικότερη παρέμβαση και επίτευξη των ανωτέρω στόχων, οι εκπαιδευτικοί με εξειδίκευση στη συμβουλευτική στον επαγγελματικό προσανατολισμό που υπηρετούν στα Κ.Ε.Σ.Υ. συνεργάζονται σε τακτική βάση με τα άλλα μέλη του προσωπικού των Κ.Ε.Σ.Υ. και ειδικότερα με τους Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς και άλλους εκπαιδευτικούς, στο πλαίσιο του κοινού σχεδιασμού και προγραμματισμού του έργου των Κ.Ε.Σ.Υ.
Άρθρο 17
Καθήκοντα και αρμοδιότητες Ψυχολόγου
1. Ο/Η Ψυχολόγος του Κ.Ε.Σ.Υ. φροντίζει για την προαγωγή της ψυχοσυναισθηματικής, κοινωνικής και γνωστικής ανάπτυξης των μαθητών/τριών και την ενδυνάμωση όλων των εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία.
2. Ειδικότερα, ο Ψυχολόγος ασκεί τις παρακάτω αρμοδιότητες:
α) Διερευνά και αξιολογεί σε συνεργασία με τα άλλα μέλη της διεπιστημονικής υποομάδας και τους/τις εκπαιδευτικούς του σχολείου το είδος των δυσκολιών αλλά και των πιθανών φραγμών στη μάθηση και στην ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αλλά και το σύνολο των μαθητών/τριών των σχολικών μονάδων της περιοχής ευθύνης του Κ.Ε.Σ.Υ.
β) Αξιολογεί μαθητές που χρήζουν υποστήριξης αξιοποιώντας σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους και μέσα όπως παρατήρηση, συνέντευξη με τον/την μαθητή/τρια και την οικογένεια, ενημέρωση από το προσωπικό του σχολείου και κατάλληλα ψυχοτεχνικά μέσα, αποσκοπώντας στο να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη εκτίμηση των αναγκών.
γ) Αξιολογεί τους/τις μαθητές/τριες με αναπηρία ή/ και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που πρόκειται να αλλάξουν εκπαιδευτικό πλαίσιο ή να αποφοιτήσουν και σε συνεργασία με τα άλλα μέλη της διεπιστημονικής υποομάδας και τους/τις εκπαιδευτικούς με εξειδίκευση στη συμβουλευτική στον επαγγελματικό προσανατολισμό συμβάλλει στην ομαλή μετάβαση στο επόμενο εκπαιδευτικό ή επαγγελματικό πλαίσιο.
δ) Παρέχει, όταν κρίνεται απαραίτητο, ψυχολογική στήριξη και ενημέρωση, σε ατομική ή ομαδική βάση στους/στις μαθητές/τριες με αναπηρία ή/και ειδικές ανάγκες αλλά και στο σύνολο των μαθητών/τριών των σχολικών μονάδων.
ε) Σε συνεργασία με το υπόλοιπο προσωπικό του Κ.Ε.Σ.Υ., τους/τις εκπαιδευτικούς των σχολείων, τους γονείς αλλά και τους ίδιους τους/τις μαθητές/τριες, όπου αυτό κρίνεται εφικτό, σχεδιάζει και υλοποιεί συμβουλευτικές παρεμβάσεις (εξατομικευμένες ή και ομαδικές), στοχευμένες δράσεις ενδυνάμωσης συγκεκριμένων μελών ή ομάδων της μαθητικής κοινότητας καθώς και προγράμματα ποικίλης θεματολογίας της ειδικότητάς του/ της, τα οποία προάγουν την αυτοεκτίμηση, την ανοχή στο διαφορετικό, την αλληλεγγύη και την ικανότητα διαχείρισης του άγχους και των συγκρούσεων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας.
στ) Σε συνεργασία με το υπόλοιπο προσωπικό του Κ.Ε.Σ.Υ., με τους/τις εκπαιδευτικούς των σχολείων και τους γονείς σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα πρώιμης παρέμβασης και μετάβασης σε άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης και εκπαιδευτικά πλαίσια και φροντίζει για τη συνεχή αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους.
ζ) Σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας, παρέχει υποστήριξη στους/στις εκπαιδευτικούς του σχολείου σε ζητήματα αναπηρίας ή/και ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών, αποδοχής της διαφορετικότητας και αξιοποίησης της ετερογένειας του μαθητικού πληθυσμού, ενδυνάμωσης συγκεκριμένων μελών ή ευάλωτων ομάδων της σχολικής κοινότητας, ανάπτυξης συνεργατικών πρακτικών, ψυχοκοινωνικής στήριξης όλων των μαθητών/τριών, αντιμετώπισης καταστάσεων με απώτερο σκοπό την ενδυνάμωση του σχολείου ώστε να λειτουργεί υποστηρικτικά για όλους τους/τις μαθητές/τριες χωρίς διακρίσεις και να προλαμβάνει τη σχολική αποτυχία και τη σχολική διαρροή και τη διασφάλιση ότι κάθε παιδί μαθαίνει σε ένα υγιές και υποστηρικτικό περιβάλλον.
η) Παρέχει ψυχολογική υποστήριξη, όταν κρίνεται αναγκαίο, στους γονείς και στις οικογένειες των μαθητών/τριών, ανάλογα με τις εκάστοτε διαπιστωμένες ψυχολογικές ανάγκες και γενικά έχει την ευθύνη για την κατάρτιση και εφαρμογή προγραμμάτων συμβουλευτικής οικογενειών σε ζητήματα εκπαίδευσης στις σχέσεις γονέων-παιδιών, συμβουλευτικής για συναισθηματική στήριξη σε θέματα οικογένειας, καθοδήγησης για την ανάγκη πρόσθετων παρεμβάσεων κ.α.
θ) Υποστηρίζει την εφαρμογή προγραμμάτων πρωτογενούς ή δευτερογενούς πρόληψης και προαγωγής της ψυχικής υγείας, στις σχολικές μονάδες.
ι) Συνεργάζεται με υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας προκειμένου για περιπτώσεις περαιτέρω αξιολόγησης μαθητών/τριών ή με άλλες υπηρεσίες ψυχικής υγείας της κοινότητας προκειμένου για την ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη συγκεκριμένων οικογενειών.
ια) Συμμετέχει στα προγράμματα ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης, έγκαιρης παρέμβασης και επιμορφωτικών δράσεων με αποδέκτες το σύνολο των εμπλεκομένων στη σχολική κοινότητα και με έμφαση σε ζητήματα υποστήριξης των μαθητών/τριών, διαχείρισης δυναμικών στη σχολική τάξη, διαχείρισης του άγχους και των συγκρούσεων που διοργανώνει το Κ.Ε.Σ.Υ. υπό την εποπτεία του οικείου ΠΕ.Κ.Ε.Σ..
Άρθρο 18
Καθήκοντα και αρμοδιότητες Κοινωνικού Λειτουργού
1. Ο/Η Κοινωνικός Λειτουργός έχει αρμοδιότητα για θέματα προαγωγής της ψυχοκοινωνικής και γνωστικής ανάπτυξης των μαθητών/τριών με βάση τις αρχές των ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών στην εκπαιδευτική διαδικασία.
2. Ο/Η Κοινωνικός Λειτουργός εστιάζει ιδιαίτερα:
α) σε κοινωνικούς, οικονομικούς, πολιτισμικούς, περιβαλλοντικούς και οικογενειακούς παράγοντες που εμποδίζουν την πρόσβαση των μαθητών/τριών στο σχολείο, επηρεάζοντας την ομαλή σχολική φοίτηση, τη μελέτη στο σπίτι, τη συμμετοχή στη μάθηση και τη σχολική επίδοση,
β) σε παράγοντες του οικογενειακού περιβάλλοντος και της κοινωνικής ζωής που οδηγούν σε περιθωριοποίηση και αποκλεισμό στη συμμετοχή σε κοινωνικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες που συνάδουν με τα δικαιώματα του παιδιού και
γ) στη διαμόρφωση ενός εξωσχολικού περιβάλλοντος της κοινότητας των μαθητών/τριών, με σκοπό την ανάδειξη της ανάγκης κάλυψης της φροντίδας και προστασίας των παιδιών, με βάση τις αρχές της παιδαγωγικής της ένταξης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης.
3. Ειδικότερα ο/η Κοινωνικός Λειτουργός ασκεί τις παρακάτω αρμοδιότητες:
α) Διερευνά και αξιολογεί, σε συνεργασία με τα μέλη της διεπιστημονικής υποομάδας και τους εκπαιδευτικούς, το είδος των δυσκολιών αλλά και των πιθανών φραγμών στη μάθηση και στην ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση που αντιμετωπίζουν οι μαθητές/τριες με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αλλά και το σύνολο των μαθητών/τριών των σχολικών μονάδων.
β) Αντλεί πληροφορίες από τους γονείς ή κηδεμόνες και αν κρίνεται απαραίτητο από εκπαιδευτικούς του σχολείου φοίτησης του/της μαθητή/τριας με σκοπό, αφενός, την κατάρτιση του κοινωνικού, οικογενειακού και ατομικού ιστορικού του/της μαθητή/τριας, το οποίο καταχωρίζεται στον ατομικό του φάκελο και, αφετέρου, τον σχεδιασμό των αναγκαίων παρεμβάσεων υποστήριξης των μαθητών/τριών και των οικογενειών τους.
γ) Ενημερώνει τους γονείς για το έργο και τους στόχους του Κ.Ε.Σ.Υ. και εστιάζει ιδιαίτερα στον εντοπισμό των κοινωνικών, οικονομικών, πολιτισμικών, περιβαλλοντικών και οικογενειακών παραγόντων που εμποδίζουν την πρόσβαση των μαθητών/τριών στο σχολείο, επηρεάζοντας την ομαλή σχολική φοίτηση, τη μελέτη στο σπίτι, τη συμμετοχή στη μάθηση και τη σχολική επίδοση.
δ) Εντοπίζει τους παράγοντες του οικογενειακού περιβάλλοντος και της κοινωνικής ζωής που οδηγούν, σε περιθωριοποίηση και αποκλεισμό στη συμμετοχή σε κοινωνικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες που συνάδουν με τα δικαιώματα του παιδιού.
ε) Σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας και τους/τις εκπαιδευτικούς του σχολείου συμβάλλει στη δημιουργία προσαρμοσμένων εξατομικευμένων ή ομαδικών προγραμμάτων ψυχοπαιδαγωγικής και διδακτικής υποστήριξης καθώς και πρώιμης εκπαιδευτικής παρέμβασης.
στ) Συνεργάζεται με την οικογένεια με στόχο τη διαμόρφωση θετικής στάσης για τον σχολικό θεσμό, την εξασφάλιση των κατάλληλων όρων για την απρόσκοπτη συμμετοχή του/της μαθητή/τριας στη σχολική ζωή και την ανάπτυξη υγιών ενδοοικογενειακών σχέσεων και για τον σκοπό αυτό μπορεί να διενεργεί επισκέψεις στο οικογενειακό περιβάλλον του/της μαθητή/τριας.
ζ) Ενημερώνει, διασυνδέει και διευκολύνει την οικογένεια στην επικοινωνία της με υπηρεσίες πρόνοιας και αρμόδιους φορείς παροχής κοινωνικών υπηρεσιών και υποστήριξης και δύναται να συνοδεύει τον/την μαθητή/ τρια και την οικογένειά του/της, κατόπιν αιτήματός τους, κατά τις συναντήσεις τους με αρμόδιους φορείς, όταν χρειάζεται, ιδίως σε έκτακτες ανάγκες.
η) Στηρίζει συστηματικά, σε συνεργασία με τους/τις εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων, μαθητές/τριες που αντιμετωπίζουν προσωπικές ή άλλου είδους δυσκολίες.
θ) Μεριμνά και καθοδηγεί την οικογένεια για τη διαμόρφωση εξωσχολικού περιβάλλοντος με σκοπό την κάλυψη των βασικών αναγκών, της φροντίδας και προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών, με βάση τις αρχές της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.
ι) Αναλαμβάνει την επικοινωνία του Κ.Ε.Σ.Υ. με τις υπηρεσίες και τους φορείς της κοινωνικής πρόνοιας και εντοπίζει και συγκεντρώνει στοιχεία σχετικά με τη σχολική διαρροή.
ια) Σε περίπτωση που προκύπτουν σαφείς ενδείξεις οικογενειακής παραμέλησης ή κακοποίησης ή άλλων σοβαρών προβλημάτων συνεργάζεται με αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες του οικείου Δήμου και τις αρμόδιες δικαστικές αρχές.
ιβ) Συνεργάζεται, όταν απαιτείται, με τους εκπαιδευτικούς των Σ.Μ.Ε.Α.Ε και τους Κοινωνικούς Λειτουργούς που υπηρετούν σε αυτές ή/και στα σχολεία γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης.
ιγ) Σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας σχεδιάζει και υλοποιεί συμβουλευτικές παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών αναγκών όλων των μαθητών/τριών και την ενίσχυση της ακαδημαϊκής τους επίδοσης.
ιδ) Σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας σχεδιάζει και υλοποιεί στοχευμένες δράσεις ενδυνάμωσης συγκεκριμένων μελών ή ομάδων της μαθητικής κοινότητας, όπως μαθητές/τριες με αναπηρία, πρόσφυγες, ρομά ή/και άλλες ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.
ιε) Σε συνεργασία με τους/τις εκπαιδευτικούς με εξειδίκευση στη συμβουλευτική στον επαγγελματικό προσανατολισμό του Κ.Ε.Σ.Υ. μεριμνά για την ομαλή μετάβαση των μαθητών/τριών σε άλλη εκπαιδευτική βαθμίδα καθώς και στην ενήλικη ζωή και την αγορά εργασίας.
ιστ) Σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη στους/στις εκπαιδευτικούς του σχολείου σε ζητήματα αποδοχής της διαφορετικότητας και αξιοποίησης της ετερογένειας του μαθητικού πληθυσμού, ενδυνάμωσης συγκεκριμένων μελών ή ευάλωτων ομάδων της σχολικής κοινότητας, ανάπτυξης συνεργατικών πρακτικών, ψυχοκοινωνικής στήριξης όλων των μαθητών/τριών και αντιμετώπισης καταστάσεων κρίσης.
ιζ) Σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας, τους εκπαιδευτικούς των μαθητών/τριών, τους Διευθυντές, τους γονείς και άλλους επαγγελματίες υγείας και πρόνοιας μεριμνά ώστε να εξασφαλιστεί ότι κάθε παιδί μαθαίνει σε ένα υγιές και υποστηρικτικό περιβάλλον και ενδυναμώνει το σχολείο ώστε να λειτουργεί υποστηρικτικά για όλους τους μαθητές/τριες χωρίς διακρίσεις και να προλαμβάνει τη σχολική αποτυχία και τη σχολική διαρροή.
ιη) Υποστηρίζει την ένταξη όλων των μαθητών/τριών στο σχολείο, καθώς και τις σχολικές μονάδες συνολικά ως προς την εγκαθίδρυση μίας ασφαλούς και υποστηρικτικής σχολικής κουλτούρας που να ευνοεί την ψυχοκοινωνική υγεία και τη συναισθηματική ευημερία των μαθητών/τριών.
ιθ) Σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας, υποστηρίζει τις σχολικές μονάδες ως προς την διατύπωση προτεραιοτήτων και στόχων ψυχοκοινωνικής στήριξης των μαθητών/τριών, εντοπισμού εμποδίων στη μάθηση καθώς και εισαγωγής υποστηρικτικών μέτρων για το σύνολο της σχολικής κοινότητας.
κ) Συνεργάζεται με υπηρεσίες των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για περιπτώσεις περαιτέρω αξιολόγησης ή/και υποστήριξης μαθητών/τριών και των οικογενειών τους.
κα) Συμμετέχει στα προγράμματα ευαισθητοποίησης και πρώιμης παρέμβασης που διοργανώνει το Κ.Ε.Σ.Υ..
κβ) Σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας, προωθεί συνεργασίες ανάμεσα στα σχολεία, τις οικογένειες, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, υπηρεσίες της Δημοτικής και Περιφερειακής αυτοδιοίκησης και συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας σε θέματα διαφορετικότητας, ψυχοκοινωνικής υγείας, επαγγελματικού προσανατολισμού και σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.
Άρθρο 19
Καθήκοντα και αρμοδιότητες Λογοθεραπευτή/τριας
1. Ο/Η Λογοθεραπευτής/τρια έχει αρμοδιότητα επί ζητημάτων πρόληψης, αξιολόγησης, εισήγησης πλαισίου παρέμβασης και συμβουλευτικής σε θέματα αντιμετώπισης των δυσκολιών και διαταραχών λόγου, φωνής, ομιλίας και επικοινωνίας.
2. Ειδικότερα, ο/η Λογοθεραπευτής/τρια συμμετέχει στη διεπιστημονική ομάδα αξιολόγησης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 3699/2008, και ασκεί τις παρακάτω αρμοδιότητες:
α) Αξιολογεί με ειδικά μέσα, δοκιμασίες και μεθόδους τις γλωσσικές-επικοινωνιακές ανάγκες των μαθητών/τριών και συμμετέχει στη συνεδρίαση της διεπιστημονικής ομάδας για την έκδοση της έκθεσης αξιολόγησης-γνωμάτευσης του/της μαθητή/τριας που έχει αξιολογήσει.
β) Εισηγείται τους στόχους ειδικού προγράμματος λογοθεραπείας, για τους μαθητές που το έχουν ανάγκη, εντός του πλαισίου καθορισμού των βασικών αξόνων των Ε.Π.Ε. των μαθητών/τριών.
γ) Συνεργάζεται με το Εκπαιδευτικό και Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό του Κ.Ε.Σ.Υ. στην εισήγηση για τη φοίτηση του μαθητή στο κατάλληλο εκπαιδευτικό πλαίσιο.
δ) Ενημερώνει τους γονείς και τους παρέχει τις κατάλληλες οδηγίες για την αντιμετώπιση των ειδικών αναγκών του/της μαθητή/τριας για λογοθεραπεία, όπου αυτό είναι αναγκαίο.
ε) Συνεργάζεται και ενημερώνει υπεύθυνα τους/τις εκπαιδευτικούς του σχολείου καθώς και τους γονείς, σχετικά με το αντικείμενό του, προκειμένου να επιτύχει τον απαιτούμενο συντονισμό των ενεργειών σχολείου και οικογένειας για τη βέλτιστη αντιμετώπιση των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών του/της μαθητή/τριας.
στ) Συμμετέχει, σε συνεργασία με το υπόλοιπο προσωπικό του Κ.Ε.Σ.Υ., υπό το συντονισμό του ΠΕ.Κ.Ε.Σ., στη διοργάνωση και διεξαγωγή σεμιναρίων ενημέρωσης και επιμόρφωσης για τους/τις εκπαιδευτικούς και το Ε.Ε.Π. και εισηγείται επί θεμάτων που αφορούν την ειδικότητά του/της.
ζ) Ενημερώνει συστηματικά τον ατομικό φάκελο του/ της μαθητή/τριας, όσον αφορά τη πορεία της εκπαιδευτικής παρέμβασης και την πρόοδο του/της μαθητή/τριας στον τομέα της γλώσσας και επικοινωνίας.
η) Σχεδιάζει και υλοποιεί σε μόνιμη βάση, μέσα σε ιδιαίτερα διαμορφωμένο χώρο του Κ.Ε.Σ.Υ., εξατομικευμένα προγράμματα λογοθεραπείας για τους/τις μαθητές/ τριες που το έχουν ανάγκη.
Άρθρο 20
Καθήκοντα και αρμοδιότητες Εργοθεραπευτή/τριας
1. Ο/Η Εργοθεραπευτής/τρια έχει αρμοδιότητα επί ζητημάτων πρόληψης, αξιολόγησης, εισήγησης πλαισίου παρέμβασης και συμβουλευτικής σε θέματα αντιμετώπισης των δυσκολιών, αισθητηριακής και αντιληπτικής επεξεργασίας, κινητικότητας και κοινωνικής αλληλεπίδρασης, που επηρεάζουν την σχολική προσαρμογή και συμμετοχή των μαθητών/τριών.
2. Ειδικότερα, ο/η Εργοθεραπευτής/τρια συμμετέχει στη διεπιστημονική ομάδα αξιολόγησης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 3699/2008, και ασκεί τις παρακάτω αρμοδιότητες:
α) Αξιολογεί τη συμμετοχή σε έργα-δραστηριότητες που αφορούν τη σχολική ζωή και τους παράγοντες που την επηρεάζουν, όπως:
αα) σωματικούς και αντιληπτικούς περιορισμούς και γενικότερους φραγμούς στο περιβάλλον,
ββ) δεξιότητες εκτέλεσης έργου, αισθητηριακής και αντιληπτικής επεξεργασίας, κινητικής και κοινωνικής αλληλεπίδρασης και
γγ) τις ατομικές συνήθειες οργάνωσης και εκτέλεσης ρόλων. Συμμετέχει στη συνεδρίαση της διεπιστημονικής ομάδας για την έκδοση της έκθεσης αξιολόγησης-γνωμάτευσης του/της μαθητή/ τριας που έχει αξιολογήσει.
β) Εισηγείται τον κατάλληλο υποστηρικτικό εξοπλισμό και βοηθήματα καθώς και τις ειδικές διευθετήσεις στο σχολείο με τα απαραίτητα μέσα για την εξυπηρέτηση των αναγκών των μαθητών/τριων σε θέματα αυτοϋπηρέτησης, αυτόνομης μετακίνησης, προσαρμογής και οργάνωσης περιβάλλοντος τάξης και θέσης εργασίας, γραφοκινητικής και μαθησιακής ετοιμότητας και αναγκών αισθητηριακής πρόσληψης και επεξεργασίας του/ της μαθητή/τριας.
γ) Συνεργάζεται με το Εκπαιδευτικό και Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό του Κ.Ε.Σ.Υ. σε θέματα ανίχνευσης, αξιολόγησης και έγκαιρης αποτελεσματικής αντιμετώπισης των προβλημάτων αισθητηριακής και αντιληπτικής επεξεργασίας, κινητικής και κοινωνικής αλληλεπίδρασης των μαθητών/τριών, εισηγείται τους στόχους ειδικού προγράμματος εργοθεραπείας, για τους/τις μαθητές/ τριες που το έχουν ανάγκη, εντός του πλαισίου καθορισμού των βασικών αξόνων των Ε.Π.Ε. των μαθητών/ τριών και συμβάλλει στην εισήγηση για τη φοίτηση του/ της μαθητή/τριας στο κατάλληλο εκπαιδευτικό πλαίσιο.
δ) Ενημερώνει τους γονείς και τους παρέχει τις κατάλληλες οδηγίες για την αντιμετώπιση των ειδικών αναγκών του/της μαθητή/τριας για εργοθεραπεία, όπου αυτό είναι αναγκαίο.
ε) Συνεργάζεται με τους/τις Εργοθεραπευτές/τριες των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. καθώς και τους Εκπαιδευτικούς και το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό των γενικών σχολείων, για τη διαμόρφωση κατάλληλων προγραμμάτων λειτουργικής προσαρμογής και βελτίωσης των δεξιοτήτων των μαθητών/τριών και προτείνει λειτουργικούς χειρισμούς σε θέματα δραστηριοτήτων καθημερινής ζωής των μαθητών/τριων.
στ) Χρησιμοποιεί ειδικές μεθόδους σε κατάλληλα εξοπλισμένο εργαστήριο στο Κ.Ε.Σ.Υ., όπου υλοποιεί σε μόνιμη βάση πρόγραμμα εργοθεραπείας με εκπαιδευτικό προσανατολισμό, για όσους/ες μαθητές/τριες το έχουν ανάγκη. Παρακολουθεί και εξετάζει την πρόοδο του/της μαθητή/τριας από πλευράς λειτουργικής προσαρμογής και βελτίωσης των δεξιοτήτων του, συνεργάζεται με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, ενημερώνει τον ατομικό φάκελο του/της μαθητή/τριας και φροντίζει για την τακτική επαναξιολόγηση του/της.
ζ) Συμμετέχει, σε συνεργασία με το υπόλοιπο προσωπικό του Κ.Ε.Σ.Υ., υπό τον συντονισμό του ΠΕ.Κ.Ε.Σ., στη διοργάνωση και διεξαγωγή σεμιναρίων επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών, Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού και εισηγείται επί θεμάτων που αφορούν την ειδικότητά του/της.
η) Συνεργάζεται με υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας προκειμένου για την κάλυψη αναγκών των μαθητών που έχουν ανάγκη περαιτέρω αξιολόγησης και υποστήριξης.
Άρθρο 21
Καθήκοντα και αρμοδιότητες Φυσιοθεραπευτή/τριας
1. Ο/Η Φυσιοθεραπευτής/τρια έχει αρμοδιότητα επί ζητημάτων πρόληψης, αξιολόγησης, εισήγησης πλαισίου παρέμβασης και συμβουλευτικής σε θέματα αντιμετώπισης των κινητικών δυσκολιών των μαθητών.
2. Ειδικότερα, ο/η Φυσιοθεραπευτής/τρια συμμετέχει στη διεπιστημονική ομάδα αξιολόγησης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 3699/2008, και ασκεί τις παρακάτω αρμοδιότητες:
α) Αξιολογεί τον/την μαθητή/τρια ως προς τις ικανότητες και τις ανάγκες του/της στον κινητικό τομέα και συμμετέχει στη συνεδρίαση της διεπιστημονικής ομάδας για την έκδοση της έκθεσης αξιολόγησης-γνωμάτευσης του/της μαθητή/τριας που έχει αξιολογήσει.
β) Εισηγείται τον κατάλληλο εξοπλισμό, τα υποστηρικτικά μέτρα και βοηθήματα καθώς και τις ειδικές διευθετήσεις στο σχολείο με τα απαραίτητα μέσα για την εξυπηρέτηση των κινητικών αναγκών του/της μαθητή/τριας.
γ) Συνεργάζεται με το Εκπαιδευτικό και Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό του Κ.Ε.Σ.Υ. σε θέματα αξιολόγησης και έγκαιρης αποτελεσματικής αντιμετώπισης των κινητικών προβλημάτων των μαθητών/τριών.
δ) Συνεργάζεται με τους/τις Φυσιοθεραπευτές/τριες και τους εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. καθώς και με τους εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής και το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό των γενικών σχολείων για τη διαμόρφωση κατάλληλων προγραμμάτων κινητικότητας και ψυχοκινητικής ανάπτυξης των μαθητών/ τριων και προτείνει λειτουργικούς χειρισμούς σε θέματα δραστηριοτήτων καθημερινής ζωής των μαθητών/τριων.
ε) Χρησιμοποιεί ειδικές μεθόδους σε κατάλληλα εξοπλισμένο εργαστήριο στο Κ.Ε.Σ.Υ., όπου υλοποιεί σε μόνιμη βάση πρόγραμμα φυσιοθεραπείας για όσους/ ες μαθητές/τριες το έχουν ανάγκη.
στ) Παρακολουθεί και εξετάζει την πρόοδο του/της μαθητή/τριας από πλευράς κινητικότητας, συνεργάζεται με τους γονείς, ενημερώνει τον ατομικό φάκελο του/της μαθητή/τριας και φροντίζει για την τακτική επαναξιολόγηση του/της μαθητή/τριας.
ζ) Συμμετέχει, σε συνεργασία με το υπόλοιπο προσωπικό του Κ.Ε.Σ.Υ., υπό τον συντονισμό του ΠΕ.Κ.Ε.Σ., στη διοργάνωση και διεξαγωγή σεμιναρίων επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, Ε.Ε.Π. και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.) και εισηγείται επί θεμάτων που αφορούν την ειδικότητά του/της.
η) Συνεργάζεται με υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας προκειμένου για την κάλυψη αναγκών των μαθητών/ τριών που έχουν ανάγκη περαιτέρω αξιολόγησης και υποστήριξης.
Άρθρο 22
Καθήκοντα και αρμοδιότητες του/της ειδικού/ της στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα
1. Ο/Η Ειδικός/ή στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (Ε.Ν.Γ.) των κωφών έχει αρμοδιότητα επί ζητημάτων αξιολόγησης, παρέμβασης και συμβουλευτικής σε θέματα αντιμετώπισης των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών των κωφών και βαρήκοων μαθητών/τριών.
2. Ειδικότερα, ο/η Ειδικός/η στην Ε.Ν.Γ. συμμετέχει στη διεπιστημονική ομάδα αξιολόγησης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 3699/2008 και ασκεί τις παρακάτω αρμοδιότητες:
α) Αξιολογεί με ειδικά μέσα, δοκιμασίες και μεθόδους, τις εκπαιδευτικές καθώς και τις γλωσσικές και επικοινωνιακές ανάγκες κάθε κωφού/ης και βαρήκοου/κοης μαθητή/τριας τόσο για την ελληνική γλώσσα στην προφορική και γραπτή της μορφή, όσο και για την Ε.Ν.Γ.
β) Συμμετέχει στη συνεδρίαση για την έκδοση της έκθεσης αξιολόγησης-γνωμάτευσης και έχει την ευθύνη για την εισήγηση των βασικών αξόνων του Ε.Π.Ε. κάθε κωφού/ης και βαρήκοου/κοης μαθητή/τριας που αξιολογείται στο Κ.Ε.Σ.Υ.
γ) Εισηγείται την εφαρμογή κατάλληλων υποστηρικτικών μέτρων, μέσων και βοηθημάτων για κάθε μαθητή/ τρια στη σχολική μονάδα, στο σπίτι ή στο Κ.Ε.Σ.Υ.,
δ) Εισηγείται την κατάρτιση και έχει την ευθύνη εφαρμογής, μαζί με το υπόλοιπο προσωπικό του Κ.Ε.Σ.Υ., προγραμμάτων πρώιμης εκπαιδευτικής παρέμβασης και συμβουλευτικής γονέων στο Κ.Ε.Σ.Υ. για κωφούς/ές και βαρήκοους/οες μαθητές/τριες και τις οικογένειές τους.
ε) Ενημερώνει τις οικογένειες των κωφών και βαρήκοων μαθητών/τριών για τις ανάγκες των παιδιών τους, καταρτίζει και υλοποιεί σε μόνιμη βάση μαθήματα Ε.Ν.Γ. για μαθητές/τριες και μέλη των οικογενειών τους, καθώς και εκπαιδευτικούς κωφών μαθητών/τριών.
στ) Συνεργάζεται και ενημερώνει τους/τις εκπαιδευτικούς του σχολείου που φοιτούν κωφοί/φες και βαρήκοοι/κοες μαθητές/τριες, παρακολουθεί την πρόοδό τους και υποστηρίζει το έργο των εκπαιδευτικών σε περιοδική βάση.
ζ) Συμμετέχει, σε συνεργασία με το υπόλοιπο προσωπικό του Κ.Ε.Σ.Υ., υπό τον συντονισμό του ΠΕ.Κ.Ε.Σ., στη διοργάνωση και διεξαγωγή σεμιναρίων επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και εισηγείται επί θεμάτων που αφορούν την ειδικότητά του/της.
η) Συμμετέχει στις εξεταστικές επιτροπές των πανελλαδικών εξετάσεων για κωφούς/ες και βαρήκοους/ κοες μαθητές/τριες ως διερμηνέας της Ε.Ν.Γ. όταν αυτό απαιτείται και γενικά λειτουργεί ως διερμηνέας Ε.Ν.Γ. του Κ.Ε.Σ.Υ. ή/και σε δραστηριότητες και εκδηλώσεις του οικείου ΠΕ.Κ.Ε.Σ.
θ) Ενημερώνει συστηματικά τον ατομικό φάκελο του/ της μαθητή/τριας.
ι) Συνεργάζεται με τα Κ.Ε.Σ.Υ. στα οποία δεν υπηρετούν ειδικοί στην Ε.Ν.Γ. για την κάλυψη των αναγκών κωφών και βαρήκοων μαθητών/τριων.
ια) Συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), τα συλλογικά όργανα των κωφών και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την προώθηση των θεμάτων που αφορούν τους κωφούς και την εκπαίδευσή τους.
ιβ) Ασκεί το έργο του/της εξατομικευμένα σε ιδιαίτερο χώρο του Κ.Ε.Σ.Υ. και με σύγχρονα μέσα.
Άρθρο 23
Καθήκοντα και αρμοδιότητες του/της ειδικού/ης στην κινητικότητα, τον προσανατολισμό και τις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης των τυφλών
1. Ο/Η Ειδικός/ή στην κινητικότητα, τον προσανατολισμό και τις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης των τυφλών έχει αρμοδιότητα επί ζητημάτων αξιολόγησης, παρέμβασης και συμβουλευτικής σε θέματα αντιμετώπισης των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών/ τριων με προβλήματα όρασης.
2. Ειδικότερα, ο/η Ειδικός/η στην κινητικότητα, τον προσανατολισμό και τις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης τυφλών συμμετέχει στη διεπιστημονική ομάδα αξιολόγησης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 3699/2008, και ασκεί τις παρακάτω αρμοδιότητες:
α) Αξιολογεί με ειδικά μέσα, δοκιμασίες και μεθόδους, τις εκπαιδευτικές ανάγκες κάθε τυφλού/ής και αμβλύωπα μαθητή/τρια και τις ανάγκες του/της στο κινητικό τομέα.
β) Συμμετέχει στη συνεδρίαση για την έκδοση της έκθεσης αξιολόγησης-γνωμάτευσης και έχει την ευθύνη για την εισήγηση των βασικών αξόνων του Ε.Π.Ε. κάθε τυφλού/ής και αμβλύωπα μαθητή/τρια που αξιολογείται στο Κ.Ε.Σ.Υ.
γ) Εισηγείται την εφαρμογή κατάλληλων υποστηρικτικών μέτρων, μέσων και βοηθημάτων για κάθε μαθητή/ τρια στη σχολική μονάδα, στο σπίτι ή στο Κ.Ε.Σ.Υ.
δ) Εισηγείται την κατάρτιση και έχει την ευθύνη εφαρμογής, μαζί με το υπόλοιπο προσωπικό του Κ.Ε.Σ.Υ., προγραμμάτων πρώιμης εκπαιδευτικής παρέμβασης και συμβουλευτικής γονέων στο Κ.Ε.Σ.Υ. για τυφλούς/ές και αμβλύωπες μαθητές/τριες και τις οικογένειές τους.
ε) Ενημερώνει τις οικογένειες των τυφλών και αμβλυώπων μαθητών/τριών για τις ανάγκες των παιδιών τους. Καταρτίζει και υλοποιεί μαθήματα κινητικότητας και προσανατολισμού για τα παιδιά στο Κ.Ε.Σ.Υ.. Συνεργάζεται με τους γονείς και τους/τις εκπαιδευτικούς τους για την διευκόλυνση των μαθητών/τριών αυτών ώστε να αναπτύξουν δεξιότητες κινητικότητας και προσανατολισμού στο σπίτι και στο σχολείο.
στ) Συνεργάζεται και ενημερώνει τους/τις εκπαιδευτικούς του σχολείου που φοιτούν τυφλοί/ές και αμβλύωπες μαθητές/τριες, παρακολουθεί την πρόοδό τους και υποστηρίζει το έργο των εκπαιδευτικών σε περιοδική βάση.
ζ) Συμμετέχει, σε συνεργασία με το υπόλοιπο προσωπικό του Κ.Ε.Σ.Υ., υπό τον συντονισμό του ΠΕ.Κ.Ε.Σ., στη διοργάνωση και διεξαγωγή σεμιναρίων επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και εισηγείται επί θεμάτων που αφορούν την ειδικότητά του/της,
η) Παρίσταται στις συνεδριάσεις των επιτροπών εξέτασης μαθητών/τριών με προβλήματα όρασης, και γενικά λειτουργεί ως διευκολυντής των μαθητών/τριών αυτών, σύμφωνα με τις σχετικές προτάσεις των εκθέσεων αξιολόγησης – γνωμάτευσης κατά την παρ. 6 του άρθρου 5 του ν. 3699/2008.
θ) Ενημερώνει συστηματικά τον ατομικό φάκελο του/ της μαθητή/τριας.
ι) Συνεργάζεται με τα Κ.Ε.Σ.Υ. στα οποία δεν υπηρετούν ειδικοί/ές στην κινητικότητα και στο προσανατολισμό των τυφλών-αμβλυώπων για την κάλυψη των αναγκών των μαθητών/τριών αυτών.
ια) Συνεργάζεται με το Ι.Ε.Π., τα συλλογικά όργανα των τυφλών και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την προώθηση των θεμάτων που αφορούν τους/τις τυφλούς/ές και την εκπαίδευσή τους.
ιβ) Ασκεί το έργο του/της εξατομικευμένα σε ιδιαίτερο χώρο του Κ.Ε.Σ.Υ.. και με σύγχρονα μέσα.
Άρθρο 24
Καθήκοντα και υποχρεώσεις του/της ειδικού/ης στον επαγγελματικό προσανατολισμό των τυφλών
1. Ο/Η Ειδικός/ή στον επαγγελματικό προσανατολισμό των τυφλών έχει αρμοδιότητα επί ζητημάτων αξιολόγησης, παρέμβασης και συμβουλευτικής σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού των μαθητών/τριών με προβλήματα όρασης.
2. Ειδικότερα, ο/η Ειδικός/ή στον επαγγελματικό προσανατολισμό των τυφλών συμμετέχει στη διεπιστημονική ομάδα αξιολόγησης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 3699/2008, και ασκεί τις παρακάτω αρμοδιότητες:
α) Εισηγείται την κατάρτιση και υλοποίηση ατομικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων επαγγελματικού προσανατολισμού για τυφλούς/ές.
β) Χρησιμοποιεί κατάλληλες μεθόδους και εργαλεία για την αξιολόγηση των τυφλών μαθητών/τριών, από τα οποία προκύπτουν στοιχεία για τις δεξιότητες και κλίσεις του/της, ώστε να καταρτιστεί το κατάλληλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα επαγγελματικού προσανατολισμού για τους/ τις μαθητές/τριες αυτούς/ές.
γ) Παρέχει συμβουλευτική επαγγελματικού προσανατολισμού σε τυφλούς/ές μαθητές/τριες και στις οικογένειές τους.
δ) Στηρίζει δραστηριότητες επιμόρφωσης εκπαιδευτικών σε θέματα συμβουλευτικής επαγγελματικού προσανατολισμού τυφλών και συγκεντρώνει συμβουλευτικό και πληροφοριακό υλικό επαγγελματικού προσανατολισμού, το οποίο χρησιμοποιεί για τις ανάγκες της υπηρεσίας του/της και των άλλων Κ.Ε.Σ.Υ.
ε) Συνεργάζεται με τους/τις υπεύθυνους/ες εκπαιδευτικούς με εξειδίκευση στον επαγγελματικό προσανατολισμό του οικείου καθώς και άλλων Κ.Ε.Σ.Υ. σε θέματα που αφορούν δυσκολίες επαγγελματικού προσανατολισμού και προσαρμογής τυφλών μαθητών/τριών, νέων και εφήβων και αναλαμβάνει σχετικές πρωτοβουλίες για την άρση των δυσκολιών.
στ) Ενημερώνει γονείς και μαθητές/τριες με προβλήματα όρασης και γενικότερα με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για την πρόσβαση στην αγορά εργασίας, τους διευκολύνει στην αναζήτηση των θέσεων εργασίας, ευαισθητοποιεί τους/τις εργοδότες/τριες και παρακολουθεί και στηρίζει τους/τις νέους/ες κατά τα πρώτα βήματα της επαγγελματικής τους αποκατάστασης.
ζ) Συνεργάζεται με τις Σ.Μ.Ε.Α.Ε. Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και παρέχει στο προσωπικό αυτών πληροφορίες για την καλλιέργεια των δεξιοτήτων των μαθητών/τριών με προβλήματα όρασης, οι οποίες θα τους/τις βοηθήσουν να επιλέξουν το επάγγελμα που τους/τις ταιριάζει,.
η) Ερευνά το χώρο εργασίας για την επιλογή σύγχρονων επαγγελμάτων για τα τυφλά άτομα, ιδιαίτερα στο χώρο των νέων τεχνολογιών.
θ) Συμμετέχει, σε συνεργασία με το υπόλοιπο προσωπικό του Κ.Ε.Σ.Υ., υπό τον συντονισμό του ΠΕ.Κ.Ε.Σ., στη διοργάνωση και διεξαγωγή σεμιναρίων επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και εισηγείται επί θεμάτων που αφορούν την ειδικότητά του/της.
Άρθρο 25
Καθήκοντα και υποχρεώσεις του Διοικητικού Προσωπικού του Κ.Ε.Σ.Υ.
Το Διοικητικό Προσωπικό του Κ.Ε.Σ.Υ. ασκεί τις παρακάτω αρμοδιότητες:
α) Έχει την ευθύνη της διοικητικής και γραμματειακής υποστήριξης του Κ.Ε.Σ.Υ.
β) Μεριμνά, σε συνεργασία με τον/την Προϊστάμενο/η, για το πρόγραμμα συναντήσεων του προσωπικού του Κ.Ε.Σ.Υ.
γ) Τηρεί τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Κ.Ε.Σ.Υ.
δ) Έχει την ευθύνη για την τήρηση της διεκπεραίωσης της αλληλογραφίας, την ηλεκτρονική ή/και έντυπη οργάνωση και καταγραφή του αρχείου του Κ.Ε.Σ.Υ., όπως το Πρωτόκολλο αλληλογραφίας, το βιβλίο Υλικού ή βιβλιοθήκης και άλλα.
ε) Τηρεί το παρουσιολόγιο του προσωπικού του Κ.Ε.Σ.Υ.
στ) Έχει την ευθύνη της γραμματειακής υποστήριξης για τη σύνταξη του προγραμματισμού δράσης και της αποτίμησης του έργου του Κ.Ε.Σ.Υ.
ζ) Καταχωρεί τα στοιχεία των εκθέσεων προγραμματισμού και αποτίμησης στο ηλεκτρονικό σύστημα της παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 3848/2010, σε ειδικά διαμορφωμένα για τον σκοπό αυτό πεδία, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 8 του ν. 4547/2018 (Α΄ 102), υπό την ευθύνη του/ της Προϊσταμένου/ης του Κ.Ε.Σ.Υ.
Άρθρο 26
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2018
Ο Υπουργός
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ
Η Υφυπουργός
ΜΕΡΟΠΗ ΤΖΟΥΦΗ